вівторок, 03 вересня 2013 22:19

Постраждалі від аварії на "Стиролі": "Наслідки отруєння залишаться на все життя, а регресу не буде"

З Донецької обласної клінічної лікарні профзахворювань виписані всі 29 постраждалих в результаті аварії на хімічному концерні "Стирол" (Горлівка ).

Лікарі кажуть, що до роботи вони повернуться в через кілька місяців, всім знадобиться реабілітаційне лікування. Поки ж постраждалим доводиться доліковуватися амбулаторно. Робота з газовими і токсичними речовинами їм протипоказана, проте в лікарнях за місцем проживання робочим пропонують повертатися на своє підприємство, і доліковуватися, поєднуючи роботу з відвідуванням профілакторію.

"Сьогодні у нас пройшло засідання лікарсько-експертної комісії, за результатами якої 14 людей отримали медичний висновок, що отруєння відноситься до легкого ступеня тяжкості. Ніхто з нас з цим висновком не згоден, всі вважають, що наслідки залишаться на все життя", - розповів Gazeta.ua постраждалий Володимир.

У зв'язку з висновком про легке отруєння робочі підозрюють, що компенсаційних виплат за втрату здоров'я їм не дочекатися.

"Коли мені зачитали мій діагноз "гостре отруєння парами аміаку, гострий кон'юнктивіт обох очей, гострий ларингіт і гострий фарингіт", я сказав, що не згоден. Мені відповіли: "Всі скарги до терапевта", ласкаво закрили рота. У мене бронхіт, температура і тиск. Виписали з такою температурою: вранці 35,5 а ввечері 37,4. А тиск вранці знижений 100 на 50, а ввечері 150 на 100. Постійно не вистачає повітря, задихаюся, ніс не дихає, і голова болить жахливо. Особливо під вечір. Ходити довго не можу. На 2 поверх піднімаюся - задишка", - описав свій стан Володимир.

Постраждалі кажуть, що після прибуття до Горлівки їх стан різко погіршився. Всі скаржаться на слабкість, тиск і головні болі.

За існуючими правилами відразу складається акт про нещасний випадок на виробництві та по гарячих слідах розслідуються всі обставини. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань зобов'язаний брати на себе всі подальші витрати. Він забезпечує постраждалим страхові виплати (регрес), а не підприємство, де стався нещасний випадок.

Але постраждалі робочі стверджують, що акти за формою Н1 ( про нещасний випадок на виробництві), датовані 21 серпня, отримали після виписки - 24 серпня.

"Вийшли з лікарні профзахворювань без профзахворювань і тільки коли почали обурюватися, пригрозили журналістами, отримали ці акти", - каже Володимир.

Робітники, що побували в реанімації, вважають себе інвалідами.

"Натякають, що ніякого регресу не буде, по 3 тисячі отримав кожен і тепер тільки лікарняний, - розповідає постраждалий Ігор, який після аварії потрапив до реанімації. - У мене постійно пече в грудях, запаморочення і дика нервозність. Обіцяли протягом 3 тижнів матеріальну допомогу і не ворушаться. Мені лікар сказав, що щоб був регрес, треба долікуватися на лікарняному 70 днів, але намагаються виводити на роботу раніше. У мене у виписці йдеться: "Гостре отруєння аміаком з ураженням нервової системи, опік верхніх дихальних шляхів, енцефалопатія, вестибулопатія, легкий церебрастенічний синдром". І це ще не все. Не розмовляв тиждень і зараз голос періодично пропадає. Запахи - від побутової хімії до парфумів - більше не переношу взагалі. Вдома п'ять хвилин молоток потримав і впустив. Дитину підняти на руки не можу. Голова паморочиться. У такому стані неможливо бігати по лікарнях і сидіти під кабінетами, а доводиться. Запропонували вже виходити на роботу через 16 днів, але хіба це можна? Один хлопець, що зі мною лежав, зараз опинився в обласній психіатричній лікарні - він 2 тижні відпрацював всього на "Стиролі" , а йому лише 21 рік. Як далі жити ?"

Нагадаємо, раптовий викид рідкого аміаку в цеху, де йшов ремонт, відбувся 6 серпня. Аміак убив 6 робочих горлівського концерну "Стирол". Аварія визнана найбільшою хімічної аварією за роки незалежності. Її офіційна причина - незадовільний стан аміакопроводу, який тріснув. Стінки труби були в 8 разів тонше норми.

 

Територіальне управління Держгірпромнагляду Донецької області назвало 14 посадових осіб відповідальним за порушення. Їх Держгірпромнагляд пропонує керівництву концерну покарати дисциплінарно - 5 звільнити, інших покарати доганою. Після НП на підприємстві вирішили зробити ультразвукову перевірку всіх наявних трубопроводів.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалі від аварії на "Стиролі": "Наслідки отруєння залишаться на все життя, а регресу не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути