середа, 19 березня 2008 12:38

Популярна польська газета пообіцяла афганцям нове вторгнення військ з Росії

 Афганці дуже живо і оперативно відреагували на повідомлення польської Gazeta Wyborcza про те, що Росія готується ввести до Афганістану свої війська. Варто було лише газеті минулої суботи повідомити цю сенсаційну новину, як вже за два дні, в адміністративному центрі східної афганської провінції Пактія місті Гардез близько тисячі демонстрантів вийшла на мітинг протесту проти планів Москви.

Важко собі уявити, що серед жителів Гардеза є читачі популярної польської газети або  її інтернет-сайту. Хоча в цій провінції і в сусідній, Газні, дислоковано кілька сотень військовослужбовців польського контингенту. З іншого боку, у Кабулі зовсім немає польських військових, і проте вчора там також готувалися до мітингу протесту проти нового введення шурави - росіян.

Обізнаністю про творчість польських журналістів афганці зобов"язані своїй же пресі. У Кабулі, повідомлення варшавської газети ретранслювали ЗМІ, близькі до "Ісламської партії Афганістану". У статті йшлося, що 8 березня у ході переговорів у Москві між Володимиром Путіном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель російський президент нібито запропонував НАТО розмін: Москва приєднується до західного військового контингенту в Афганістані і посилає туди свої війська, а НАТО відмовляється від прийняття до своїх лав України і Грузії.

Природно, що спростування з Кремля не примусило себе довго чекати: заступник прес-секретаря російського президента Дмитро Пєсков повідомив в інтерв"ю "Эхо Москвы", що повідомлення про те, що російські війська війдуть у Афганістан для допомоги НАТО, "не відповідають дійсності".

Про те, як виникла ідея про можливість нової воєнної афганської епопеї, розповів один з журналістів Gazeta Wyborcza. За його словами, стаття, під якою стоїть підпис кількох авторів, готувалася до публікації колишнім кореспондентом газети у Вашингтоні. Можливо, американське дипломатичне джерело, що повідомляло про переговори, свідомо вкинуло дезинформацію.

Ряд афганських політологів звернули увагу на те, що реакція на публікацію у польській газеті була практично негайною, в той час, як більше половини населення Афганістану безграмотна, і не вміє читати навіть державними мовами Афганістану.

Примітно, що урядова преса і афганська влада ніяк не відреагувала на тему нового військового походу "шураві" - "радянських", так, по старій пам"яті, і сьогодні називають в Афганістані росіян, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Популярна польська газета пообіцяла афганцям нове вторгнення військ з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути