субота, 23 жовтня 2021 12:14

Популяризація читання серед підростаючого покоління — це інвестиція в успішне майбутнє країни - Абрамович

Популяризація читання серед підростаючого покоління — це інвестиція в успішне майбутнє країни - Абрамович
Ігор Абрамович звернув увагу на проблему читання книг серед українців.

Таку думку висловив народний депутат України, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ігор Абрамович, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді депутатського запиту до Міністра культури та Міністра фінансів щодо вжиття заходів, спрямованих на розвиток книговидавничої справи та популяризації читання.

У наданому коментарі парламентар звернув увагу, що частка громадян, які регулярно читають книги, невпинно зменшується.

"Якщо у 2018 році кількість українців, які хоча б раз на тиждень читали книгу, становила 38 %, то у 2020 році їх частка зменшилася до 27 %. Тоді як серед жителів Канади даний показник становить 67 %, Франція має 60% регулярних читачів, Ісландія – 53%, в Німеччині кожен другий німець регулярно читає книжку" - відмітив нардеп.

За словами парламентаря, особливо гостро проблема читання книжок посідає серед підростаючого покоління, які радше віддадуть перевагу проведенню часу в соціальних мережах, за комп'ютерними іграми чи перегляду телебачення.

"Як батько 4 дітей я добре розумію наскільки важливо з самого малечку привчати молодь до культури читання. Адже ніщо так не розвиває уяву та здатність до мислення як прочитана книга. Відтак, надзвичайно важливо, щоб батьки на власному прикладі прививали дітям зацікавленість до читання" - резюмував Абрамович.

Разом з цим, на переконання нардепа, критично важливою також є належна державна підтримка заходів з популяризації читання. З цією метою нардеп зареєстрував депутатський запит до Міністра культури та Міністра фінансів з проханням передбачити у 2022 році належне фінансування книговидавничої справи.

"Важливо, щоб українські автори та видавництва мали можливість отримувати гранти на розвиток книговидавничої справи, щоб бібліотечні фонди систематично поповнювалися новою книжковою продукцією й тим самим заманювали до себе читача. Звичайно, необхідно відповідати й реаліям цифрової епохи та розвивати електронні бібліотеки. Також необхідно активно використовувати й засоби адресного спрямування. Так, для учнів й молодих батьків доцільно запроваджувати цільові сертифікати на придбання книг з наступною компенсацією продавцеві їх вартості з державного бюджету" - поділився своїми міркуваннями парламентар.

Відповідно до даних Українського інституту книги у 2020 році в Україні було видано 0,25 книжки на душу населення, тоді як у сусідній Польщі даний показник становить 2,45, у Чехії та Словаччині - 3, у Туреччині - 5. Кількість українців, що читають не менше як раз на місяць, серед дорослих становить 46%. І лише 8% громадян читають щодня.

Зараз ви читаєте новину «Популяризація читання серед підростаючого покоління — це інвестиція в успішне майбутнє країни - Абрамович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути