Ексклюзиви
вівторок, 27 січня 2009 21:03

Помісний собор вибрав нового патріарха РПЦ

Помісний собор вибрав нового патріарха РПЦ

Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило набрав більшість голосів на Помісному соборі, що відбувся сьогодні, і став новим патріархом Російської православної церкви.

Після смерті Патріарха Алексія II, з 6 грудня новообранець РПЦ виконував обов"язки намісника патріаршого престолу.

За кандидатуру Кирила проголосували 508 чоловік. Інший кандидат - митрополит Калузький і Боровський Климент - набрав 169 голосів. Всього в голосуванні взяли участь 702 делегати.

Єдиним конкурентом митрополита після другого пленарного засідання Собору залишався керівник справами Московської Патріархії митрополит Калузький і Боровський Климент (Капалін). Третій претендент на патріаршество із списку, визначеного Архієрейським собором минулої неділі, - митрополит Мінський і Слуцький Філарет (Вахромеєв) узяв на цьому засіданні самовідвід, попросивши голоси, що віддаються йому, передати на користь митрополита Кирила.

Патріарх Кирило (Володимир Михайлович Гундяєв) народився 1946 року в Ленінграді в сім"ї священика. Закінчив Ленінградську духовну академію, де після закінчення навчання служив викладачем, а в 1974-1984 рр. був ректором.

У 1969 роки пострижений в чернецтво. У 1976 році висвячений в єпископи - він став єпископом Виборзьким, вікарієм Ленінградської єпархії – а в 1977-му році зведений у сан архієпископа.

1983 року почав викладати в аспірантурі при Московській духовній академії.

1984 року призначений архієпископом Смоленським і Вяземським, в 1986-му став керуючим парафіями Калінінградської області, в 1988-му - архієпископом Смоленським і Калінінградським, з 1990 року – також керуючим Патріаршими парафіями у Фінляндії.

Митрополит Філарет віддав свої голоси на користь Кирила

14 листопада 1989 року рішенням Священного Синоду РПЦ призначений головою Відділу зовнішніх стосунків Московського патріархату і постійним членом Священного Синоду РПЦ.

1991 року зведений у сан митрополита.

1993 року митрополит Кирило став ініціатором створення Всесвітнього Російського Народного Собору, був співголовою, з 1995 року - заступником голови Всесвітнього Російського Народного Собору (ВРНС).

Патріарх Кирило - автор більш як шестисот публікацій і доповідей та ряду книг, почесний член ряду російських і іноземних академій, автор і ведучий щотижневої телепередачі "Слово пастиря". Ієрарх має нагороди Російської православної церкви, світські нагороди Росії (ордени Дружби, Дружби народів, "За заслуги перед Вітчизною") і зарубіжних країн. Почесний громадянин Росії.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com, Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Помісний собор вибрав нового патріарха РПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути