пʼятниця, 07 грудня 2018 20:23

Помісна церква потребує лідера, який проведе кардинальні реформи

Помісна церква потребує лідера, який проведе кардинальні реформи
Олександр Саган: Об'єднавчий собор - це буде змагання особистостей, програм, бачень майбутнього розвитку церкви. Фото: Уніан

Вселенський патріарх чітко дав зрозуміти Онуфрію, що він не буде носити титул митрополита Київського після об'єднавчого собору. Це позитивний знак.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua релігієзнавець Олександр Саган.

"Варфоломій вчергове підкреслює, що Україна не є канонічної територією впливу Російської православної церкви. Московський патріархат має змінити назву титулу свого керівника. Всі чудово розуміють, що він ніколи не був реально Київським митрополитом, адже відстоював інтереси ворожої держави. Тепер буде називатися відповідно.

Керівник Російської православної церкви в Україні точно не буде заявляти претензії та посаду предстоятеля нової помісної церкви в Україні. Він не може підтримати ідеї автокефалії за визначенням. Це можливо тільки за тієї умови, якщо на об'єднавчий собор прийдуть усі представники Московського патріархату. Спробують очолити процес автокефалії. Але цього не буде", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднавчий собор - це тест для всієї української православної громади - релігієзнавець

Навіть після об'єднавчого собору будуть громади, які залишаться у складі Московського патріархату, каже Олександр Саган.

"Він і далі буде існувати. Скоріш за все МП буде переорганізований на Російську метрополію або екзархат.

Зараз дуже важко говорити про те, хто має більше шансів стати предстоятелем помісної церкви. Всі мають рівні можливості. Константинополь добивається та прагне, щоб це були дійсно об'єктивні та чесні вибори. Це буде змагання особистостей, програм, бачень майбутнього розвитку церкви.

Українська помісна церква потребує лідера, який проведе кардинальні реформи. Знищить промосковську обрядову традицію та освіту. Допоможе повернути справжні українські традиції православ'я. Є також багато питань щодо фінансового аспекту. Як будуть розподілятися кошти. Тож посада предстоятеля, тим паче першого, є дуже відповідально. Важливо, щоб її зайняла сильна людина, яка дійсно зможе будувати справжню українську незалежну церкву", - додає релігієзнавець.

Предстоятель Російської православної церкви в Україні Онуфрій втратить титул митрополита Київського. Це станеться після обрання глави Помісної церкви на об'єднавчому соборі 15 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Помісна церква потребує лідера, який проведе кардинальні реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути