пʼятниця, 05 грудня 2008 11:24

Помер патріарх Московський і всія Русі Алексій II

Сьогодні вранці помер патріарх Московський і всія Русі Алексій II.

"Патріарх помер у своїй резиденції в Передєлкіно годину - півтори тому", - заявив "Інтерфакс" глава прес-служби Московської патріархії священик Володимир Вигилянський.

Про причину смерті і подробиці поки не повідомляється.

Ще вчора Алексій II відслужив святкову службу в Успенському соборі Кремля. 4 грудня 2008 року - свято Введення в храм Богородиці.

Російську Православну Церкву Алексій II очолив 10 червня 1990 року. Він став п"ятнадцятим Предстоятелем РПЦ з введення Патріаршества на Русі.

Майбутній патріарх, у миру - Олексій Михайлович Рідігер - народився 23 лютого 1929 року в Талліні в сім"ї священнослужителя. З раннього дитинства він прислужував в церкві під керівництвом свого духовного отця протоієрея Іоанна Богоявленського, згодом - єпископа Таллінського і Естонського Ісідора. У 1949 році закінчив Ленінградську духовну семінарію, а в 1953 році - Ленінградську духовну академію. У квітні 1950 року рукопокладений в сан священика. У березні 1961 року в Троїцкому соборі Троїце-Сергієвої Лаври прийняв чернецтво.

Алексій II обирався народним депутатом СРСР, став лауреатом Державної премії РФ. Доктор богослів"я, академік Російської академії освіти, Міжнародній академії інформатизації, він одночасно був активним діячем Всесвітньої Ради Церков, був нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, Пошани, двома орденами Дружби народів, орденами "За заслуги перед Вітчизною" I і II ступенів, орденом Святого апостола Андрія Первозванного, орденом "Слава Росії", орденом Петра Першого Великого. Алексій II - автор більше 450 богословських і церковно-історичних статей, виступів і робіт.

Нагадаємо, восени 2002 року в Астрахані Патріарх Московський і всія Русі переніс важкий інсульт. На відновлення йому знадобився цілий рік.

Зараз ви читаєте новину «Помер патріарх Московський і всія Русі Алексій II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути