четвер, 14 лютого 2008 18:21

Полтавці перекривають каналізацію чернігівським боржникам

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
   Працівники полтавського водоканалу працюють на даху багатоповерхівки по вулиці Волковича в Чернігові. У каналізаційний стояк опускають пристрій  ”Спрут” і перекривають каналізацію боржникам. Сам пристрій носять у чорному чохлі. Нікому не показують.  Що в
Працівники полтавського водоканалу працюють на даху багатоповерхівки по вулиці Волковича в Чернігові. У каналізаційний стояк опускають пристрій ”Спрут” і перекривають каналізацію боржникам. Сам пристрій носять у чорному чохлі. Нікому не показують. Що в

12 лютого в Чернігові почали відключати неплатників за водопостачання. Зранку водоканал опломбував обладнання каналізації кількох квартир у районі Масани. А по обіді — по вулиці Волковича.

У дворі будинків N2 та N4 по вул. Волковича кілька машин. Найбільша — жовто-синій вантажний фургон із написом "Аварійна водоканалу. Відключення боржників". Навколо походжають люди з ліхтарями, портфелями та папками. Із чоловіками, схожими на начальників, лається жінка, показує книжечку "Конституція України".

— Вона з якоїсь організації. Говорить, що на підставі Конституції вода належить усім жителям України і за неї платити не треба, — говорить заступник начальника служби по роботі з клієнтами "Чернігівводоканалу" Михайло Пінський, 62 роки. — Люди підходять, але лаються рідко. Більше показують квитанції про борги та про сплату. Ми відключаємо тих, хто не платив за воду й каналізацію понад два-три місяці. Вислуховуємо пояснення, чому не платять. Якщо в сім"ї матеріальні проблеми чи тяжко захворіли родичі, розписуємо борг на кілька місяців і не відключаємо.

До Пінського підходить чоловік. Показує квитанцію.

— Мені діти на роботу подзвонили. Сказали, що нас приїхали відключать, — скаржиться полтавець Володимир Скорець, 49 років. — У мене борг зібрався за два місяці — 120 гривень. Але я заплачу до 25 числа, як положено. Що робити?

— Підійдіть до білої "газелі", там наші дівчата з абонентського відділу. Вони все розкажуть. За 120 гривень вас ніхто не відключатиме.

Із фургона виходять троє чоловіків у формі водоканалу. Несуть моток кабелю з дротом, маленький телевізор та чорний чохол.

— Ми працюємо із пристроями "Спрут" та "Зигзаг". Це ноу-хау нашого водоканалу, тому нікому їх не показуємо, — каже начальник бригади відключення боржників полтавець Олександр Кормішин, 42 роки. — Спеціальний зонд залазить у водопровід або каналізацію квартири боржника і ставить пристрій-пробку. У Чернігові перекриваємо каналізацію. Так простіше нам і ефективніше для чернігівських колег. Якщо перекрити холодну воду, люди починають використовувати більше гарячої. А коли стоять стоки, хоч-не-хоч — біжи плати. Розблокування каналізації коштує в середньому 500–600 гривень.

Кормішин веде на дах 9-поверхівки. Звідти троє людей почали засовувати "Спрут" у каналізаційний стояк.

— Бачите, зонд проходить його, — показують майстри водоканалу на екран телевізора. — Стоп, тут засмічене. Це не наша проблема. Зараз майстри ЖЕКу прочистять, підемо далі.

Зі "Спрутом" і "Зигзагом" полтавські спеціалісти побували у 132 містах України. Розповідають, що боржники реагують по-різному. Бувало, в підвалах замикали. Але кількість бажаючих заплатити за воду й водовідведення після їхніх візитів зростає.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці перекривають каналізацію чернігівським боржникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути