вівторок, 19 червня 2012 19:41

Полтавці стали на захист української мови
5

Фото: Фото: Ірина Реріх

Сьогодні близько 17.00 на майдані перед Полтавською обласною адміністрацією зібралися близько 300 людей, які виступили на захист української мови.

У руках тримали прапори партій "Фронт змін", "Батьківщина", ВО "Свобода" та жовто-блакитні. Вздовж майдану натягнули державний прапор довжиною 9 на 13,5 м.

"Добре, що маєте мужність прийти сюди і захистити нашу мову. Ворог хоче знищити державу, - виступив Валерій Головко, голова виборчого штабу об'єднаної опозиції на Полтавщині. - Але ми змусимо відповідати за порушення Конституції. Там чітко написано, має право вільно розвиватися українська мова, не утискатися мови національних меншин. В нас проблема не з мовою, а з державою. Вона не чує нас ні українською, ні російською. Таку владу геть!".

Люди починають сканувати: "Банду геть! Банду геть".

У затінку стояли літня жінка з хлопчиком років 6.

"Бабусю, хто такий Янукович? Чого його ті дяді сварять?", - запитала дитина.

"То дуже поганий дядько, вредний і неслухняний. Він бандит. Не можна таким бути. Треба по-хорошому до всіх людей", - пояснила жінка.

На майдан до людей вийшов Дмитро Хрістов, заступник голови Полтавської обласної організації "Батьківщина".

"Моя рідна мова - болгарська. Народився у Болгарії. Але одружився з українкою. Перше слово, яке тут вивчив, — "цікаво". Його часто повторював дядько, мені стало теж цікаво. От говорю українською вже більше 20 років. І російську освоїв. Утисків ніколи не відчував. Їх вигадали чиновники, аби протягти цей недолугий закон, - сказав Хрістов. - Цей закон - провокація. Його не даремно в народі прозвали "какою", скорочено від перших літер авторів — Ківалов і Колісніченко. Держава нічого не зробила для того, щоб люди могли вільно вивчити мову. У Болгарії, для прикладу, є спеціальні курси. На роботу не візьмуть, поки не вивчиш своєї".

"То правильно, а в нас все не для людей", - зашуміли в натовпі.

Учасники акції вирішили звернутися до президента Віктора Януковича, голови Верховної ради Володимира Литвина та прем'єр-міністра Миколи Азарова з вимогою відмовитися від спроб прийняти у Верховній Раді законопроект "Про основи державної мовної політики в Україні".

Зараз ви читаєте новину «Полтавці стали на захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути