Ексклюзиви
понеділок, 29 травня 2017 22:49

Польський бігос їдять на третій день
11

На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
Фото: Анна Балакир
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні

28 травня в готельно-ресторанному комплексі "Краків" пройшло Свято польської кухні. На околиці Києва гості могли спробувати традиційні страви журек і бігос, насолодитися польськими настоянками та побачити справжні польські танці.

"Поляки ображають українців борщем, який готується в Польщі. В оригіналі - інгредієнти додають по черзі, морква має бути хрустка, цибульки небагато. Натомість поляки мають заморожену суміш в пакетику. Півгодини і український борщ готовий. Українці ж нас ображають бігосом, який можна купити в супермаркеті. Там продають звичайну тушковану капусту з сосисками. Ще й не зовсім свіжими", - розповідає Влодзімєж Щурек, директор Закордонного осередка Польської туристичної організації у Києві. Чоловік знайомить зі стравами, які можна побачити на будь-якому застіллі у Польщі.

Автор: Анна Балакир
  На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні

Традиційна страва бігос складається з квашеної і свіжої капусти, трьох видів м'яса, помідорів, грибів, спецій та вина.

"У Польщі бігос - це святе. Його готують протягом цілого дня. Потім страву заморожують. На наступний день розігрівають. Тушкують декілька годин і знову заморожують. Їдять на третій день, - додає Влодзімєж. - Коли ми вступали до Євросоюзу у 2004 році, постали перед його правилом - не можна підігрівати їжу в ресторанах. З'явилася дилема. Або вступати в Євросоюз, або відмовитися від бігосу. Однак потім його дозволили готували як виняток. Тепер можна підігрівати в ресторанах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Євробачення 100 ресторанів розробили спеціальне меню

Гості свята шикуються в чергу до кухарів закладу. З ароматного грилю до тарілок подають запечені польські курячі ковбаски. Поряд - суп на заквасці "журек". Його посипають кропом.

"У нас заквас продається у плашках в магазинах. В Україні його не знайти. Можна приготувати вдома. Потрібно взяти цільнозернове борошно грубого помолу. Додати пару зубчиків часнику, приправ, солі. Залити водою і з тиждень тримати у теплому місці. На такому заквасі також у нас роблять грибні підливки на Святвечір. Найбільш традиційною стравою у Польщі є бульйон. Він є основою для багатьох традиційних польських супів - огіркового, помідорового", - каже шеф-кухар готелю у Кракові Томаш Дзюра.

На солодке польські організатори свята подавали хрустке печиво, смажене в олії. Одними з найпопулярніших в Польщі вважаються десерти - краківській сирник і папська кремувка.

Автор: Анна Балакир
  На околиці Києва влаштували Свято польської кухні
На околиці Києва влаштували Свято польської кухні

"Кремувка - это десерт схожий на наполеон. У Польщі його можна спробувати у будь-якому закладі, - розповідає шеф-кухар київського ресторану Сергій Морозов. - Кремувку готують з яєчних жовтків, молока і крохмалу. Його додають, щоб десерт застиг. Зазвичай кремову заварну основу кладуть на листкове тісто. Я ж приготував пісочне. Зверху поклав абрикосове варення. У Польщі люблять солодке поливати соусом з кислинкою. Наприклад, сливовим".

Зараз ви читаєте новину «Польський бігос їдять на третій день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути