Ексклюзиви
понеділок, 04 вересня 2023 12:47

Польща видворила українців, що незаконно вивозили чоловіків до ЄС

Польща видворила українців, що незаконно вивозили чоловіків до ЄС
Польща видворила низку громадян України, які переправляли до Європи нелегальних мігрантів. Фото: pixabay.com

Польща видворила низку громадян України, які переправляли до Європи нелегальних мігрантів.

Варшава вже передає Києву деяких громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон, пише Rzeczpospolita із посиланням на польську прикордонну службу. Про українців призивного віку, які виїхали незаконно, наразі не йдеться.

"Видворення відбувалося на підставі угоди між Польщею й Україною. За підрахунками, після 24 лютого 2022-го до Польщі виїхало 80 тис. українців призовного віку. Скільки з них насправді мали підстави для цього ‒ невідомо", ‒ йдеться у повідомленні.

Видання припускає, що Польща та інші країни ЄС можуть бути завалені українськими запитами про екстрадицію чоловіків, які виїхали завдяки хабарям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі закрили найбільший центр прийому біженців з України ‒ чим пояснили

"Для екстрадиції чоловіків, які виїхали незаконно, Україні необхідно оформити міжнародний ордер на арешт на кожного з них окремо. Остаточне рішення за польским судом", ‒ пояснюють у польській поліції.

Матеріал видання присвячений можливій видачі Україні українських чоловіків, які покинули країну за хабар.

"Якщо Польща затримує такого іноземця, наприклад, під час простої перевірки на дорозі, то система KSIP (Інформаційна система Національної поліції) покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Таку особу затримають. Чи її екстрадують, вирішує польський суд", – розповів речник Головної комендатури поліції Польщі інспектор Маріуш Царка.

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Україна працює над тим, щоб екстрадувати додому військовозобов'язаних, які незаконно покинули країну.

Нещодавно він припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали з України, рятуючись від мобілізації.

Згідно з даними Прикордонної служби Польщі, підготовленими для Rzeczpospolita, з 24 лютого минулого року по 31 серпня цьогоріч до Польщі в'їхало майже 2,87 млн громадян України у віці 18-60 років, а виїхало майже 2,8 мільйона українців.

Зараз ви читаєте новину «Польща видворила українців, що незаконно вивозили чоловіків до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути