Ексклюзиви
вівторок, 04 серпня 2009 13:46

Польща розсекретить архіви про репресії і Голодомор в Україні

  Валентин Наливайченко та Януш Куртика
Валентин Наливайченко та Януш Куртика

У Києві між Службою безпеки України та Інститутом національної пам"яті Польщі було підписано договір про співробітництво. Підписання документа відбулось у рамках програми розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов"язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

Як повідомляє прес-служба СБУ, підписана угода дозволить розширити сферу співробітництва, започаткувати нові його форми, зокрема використання сучасних інформаційних технологій - створення електронних копій розсекречених документів, формування цілісних банків архівних матеріалів щодо спільної історії двох країн та забезпечення вільного доступу усіх зацікавлених осіб, насамперед учених, журналістів, студентської молоді, до об"єктивної інформації про голодомори в Україні та злочини тоталітарних режимів 1917-1991 років.

Як наголосив глава СБУ Валентин Наливайченко, "СБУ не боїться незручних тем з нашої спільної історії, доказом чого є публікація архівних матеріалів про українсько-польський конфлікт на Волині під час Другої світової війни, а також про переселення українців у Польщі в рамках акції "Вісла" у 1947 році. Шлях до історичної правди завжди непростий, але за ці роки ми разом здолали чимало труднощів не тільки у пошуку відповідних архівних документів, а й у виробленні об"єктивного бачення складних і суперечливих сторінок нашої історії".

Директор Інституту національної пам"яті Республіки Польща Януш Куртика у свою чергу підкреслив: "Наша співпраця має прагматичний і конкретний характер. Диктатура комунізму і період диктатури комунізму треба досліджувати, адже ми всі знаємо, якими небезпечними цей період і ця диктатура були для нас". На його думку, угода, яку щойно підписали, сприятиме не тільки обміну документами між архівом СБУ та Інститутом національної пам"яті Польщі, а й розвитку міждержавних відносин між Україною та Польщею.

У ході зустрічі сторони відзначили, що результатом багаторічного тісного співробітництва СБУ та ІНП РП є створення унікального видання "Польща та Україна у 30-х - 40-х роках ХХ сторіччя. Невідомі документи з архівів спеціальних служб", наголошують у прес-службі СБУ.

Протягом 1995-2009 років опубліковано вже сім томів спільного видання, нині завершується підготовка 8-го тому "Великий терор в Україні: польська операція 1937-1938 років". Найближчим часом буде видано ще кілька томів, зокрема про діяльність ОУН і УПА на теренах Польщі у 1939-1950-х роках. Готується до друку спільний документальний альбом про Чорнобильську трагедію та її наслідки.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Польща розсекретить архіви про репресії і Голодомор в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути