четвер, 04 жовтня 2012 14:40

Половина горілки в Україні підробна - експерт МОЗ

Половина горілки в Україні підробна - експерт МОЗ
Фото: facebook.com

За найоптимістичнішими оцінками 35 відсотків горілки, яка продається в Україні, - нелегальна. Але більшість експертів алкогольного ринку вважають, що це не менше 50 відсотків. Кожна друга чарка і кожна друга пляшка - це джерело небезпеки. Про це на прес-конференції заявив директор Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України Анатолій Вієвський.

Він пояснив, що з 80 українських спиртзаводів працюють тільки 10. У минулому році виробництво спирту впало з 24,6 до 19,4 мільйонів дал, тобто на 20 відсотків. На такий же відсоток впало і виробництво горілки. Але у 2011 році в Україні продали на 15 мільйонів ящиків горілки і міцних спиртних напоїв вартістю від мільярда до двох мільярдів гривень, які офіційно вироблені чи імпортовані не були. Також ці напої не могли бути зроблені із минулорічних запасів спирту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валерій Леонтьєв любить сало з горілкою і оселедець

"Україна, яка здатна виробляти величезні кількості спирту, невідомо з яких причин нарощує експорт спирту. Не зрозуміло, у зв'язку з чим спирт завозиться в країну? Ціни на цей спирт не завжди виграшні. При виробництві контрафакту етиловий спирт можуть замішувати з метиловим, який у невеликій кількості є смертельним для людини. Це і є технології. Немає ніяких складних машин, приладів. Контрафактна горілка, яку роблять у гаражі, не перевищує 2%. 27-40 відсотків - це експортно-реекспортний алкоголь. Решта контрафакту робиться на великих заводах. Наші виробники використовують свої заводи, щоб підробляти горілку", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неякісний алкоголь продовжує десятками вбивати індійців

Він наголосив, що така ситуація абсолютно ідентична до того, що сталося в Чехії. Там через отруєння алкоголем загинуло 26 осіб. Також Вієвський зазначив, що споживач не може розрізнити підробний від непідробного алкоголь по виду пляшки чи акцизної марки. Якщо у підробній горілці застосовували метиловий спирт, це також ніяким чином не з'ясувати. На вигляд, смак і запах етиловий спирт нічим не відрізняється від метилового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не можна рятуватися від морозів алкоголем

"Якщо закуповуєте горілку на якесь свято, і берете на себе відповідальність за людей, то здайте якусь кількість придбаного алкоголю на аналіз. Ви ніяким чином не зможете встановити отруйний алкоголь "на глазок", - сказав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Половина горілки в Україні підробна - експерт МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути