субота, 07 квітня 2018 20:23

Політолог розповів, як змінилася українська політика після Майдану

Політолог розповів, як змінилася українська політика після Майдану
Дмитро Разумков: Люди розцінюють вибори не як оновлення влади, а як можливість отримати вигоду. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Виборець, на жаль, взагалі не змінився. Думати на цих виборах він знову не буде.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Дмитро Разумков.

"Відсутнє бажання аналізувати. Це електоральний склероз. Приходимо на вибори, голосуємо за принципом звички. Не звертаємо уваги, чи кращою стала політична сила. У 2004-му за Ющенко голосували, бо він гарний. За Януковича, бо з Донбасу. А не тому, що він щось хороше пропонує. Виборець базує своє рішення на внутрішньому сприйнятті, а не на об'єктивних чинниках. Багато хто приймає рішення, коли приходить на виборчу дільницю.

Якщо зараз вийти на вулицю і запитати у людей, за кого вони голосували на минулих виборах, велика частина не зможе відповісти. Деякою мірою це через впевненість, що наш голос нічого не змінить. Це міф, який нам нав'язують. Кажуть, що фальсифікація 20 відсотків. Це неможливо в сьогоднішніх реаліях. Багато технологій втратили свою силу", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни почали "кусати" уряд Гройсмана: витрати на чиновників збільшують в рази

На думку експерта, з політиками за чотири роки стало тільки гірше:

"Кожні вибори думаєш, що гірше вже немає куди. Але наступні показують, що є. Не пам'ятаю жодних, коли стало б краще. Такого нігілізму та неповаги до свого виборця як зараз ще не було. Вони банально не ходять на роботу. Це ненормально, коли спікер парламенту, як у дитячому садку, каже: "Давайте зберемось і проголосуємо". Якщо я не буду ходити на роботу регулярно, мене звільнять. І це логічно. А наші депутати нахабно прогулюють працю, за яку ми платимо.

Гидко дивитись, коли у людини є кілька мільйонів доларів, а вона бере десятки тисяч гривень з бюджету як компенсацію за проживання. У нас немає механізму впливу на депутатів, відзову та аудиту".

"Люди розцінюють вибори не як оновлення влади, а як можливість отримати вигоду: "Ми голосуватимемо за вас, а ви дитячий майданчик поставте". За щиру людину без грошей не проголосують. Спікер дуже хвалився, що ми приймаємо більше законів, ніж західні країни. Іноді дивишся на ті ухвали і за голову берешся. Назва шикарна, але він або не працює, або робить ще гірше. Наприклад, так званий "закон Савченко" про захист людей, які знаходяться в СІЗО. Ідея чудова, а на практиці вийшло, що на вулиці опинилася велика кількість неблагонадійного елементу. Ніхто не намагається прорахувати на кілька кроків вперед", - додав Дмитро Разумков.

Повне інтерв'ю з Дмитро Разумковим читайте у журналі "Країна" від 12 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, як змінилася українська політика після Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути