неділя, 25 лютого 2018 20:23

Політолог розповів, чому не потрібно поєднувати питання Криму й Донбасу

Політолог розповів, чому не потрібно поєднувати питання Криму й Донбасу
ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Крим - місце російської слави, завжди мав проросійські погляди. Донбас повстав під час Радянського Союзу, хоча російським ніколи не був.

Про це розповів кандидат політичних наук, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук дав пораду щодо переговорів із окупантами

Мінські домовленості ніяк не зачіпають питання Криму. Що Україні треба робити для його повернення?

- Є політики, які заявляють, що потрібно об'єднувати питання Криму і Донбасу. Ні. Позиція Заходу – розділити. Природа конфлікту на Донбасі і в Криму є абсолютно різною. На півострові близько 80 відсотків населення завжди позитивно ставилося до Росії. Якщо б ми сьогодні провели референдум без жодного російського солдата, програли б.

- Чому?

Наша помилка, що ми постійно говоримо про Крим, як про регіон тільки для татар. Вони складають менше 15 відсотків населення півострова. То що ми хочемо від інших? Звичайно, вони вибирають Росію. По-друге, Крим виконував для Росії символічну функцію. Це місце їхньої слави. Кримська війна (між Російською імперією і союзницькими військами Османською імперією, Великобританією, Французською імперією та Сардинського королівства за панування на Близькому Сході і Балканах у 1853–1856 роках. - Країна), де вони вперше воювали проти цього "поганого імперіалістичного Заходу". Оборона Севастополя – цілий міф, дискурс, який їм треба було повернути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон щодо Донбасу опублікований у пресі і набув чинності

- Історія з Донбасом кардинально різниться?

Вона абсолютно інша. Дискурс про Другу світову війну, діди воювали, промисловість, шахти. Природа конфлікту інша. Донбас не за Росію. Йому був нав'язаний міф, що він годує Україну. От він і вирішив її "накормити".

- Коли і яким чином Україна може повернути собі півострів?

Крим - однозначно довготривала історія. Його треба повернути, в першу чергу, ментально. Там є багато передумов. Населення бачить погіршення добробуту, санкції і обмеження. Житель півострова сьогодні – міжнародний ізгой. В тебе не працюють кредитні картки, ти не можеш нікуди полетіти, ти в дуже вразливому стані. А в них залишається українська меркантильність. Росіянам все одно хто ними керує, головне, щоб вони гордилися. А ми в першу чергу питаємо: а що нам з цього? Кримчани все втратили. І гордість їм це не компенсує. Якщо будемо їм показувати нові економічні можливості без утисків їхніх місцевих інтересів, думаю, з чисто раціональної точки зору в них з'явиться прагматичний інтерес повернутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна не закінчиться, навіть якщо на Донбасі пройдуть вибори і він отримає особливий статус"

20 лютого Петро Порошенко підписав закон про відновлення державного суверенітету над окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. 18 січня за нього проголосували 280 депутатів. РФ визнали агресором, а "владу" ДНР і ЛНР — її окупаційними адміністраціями. Скасовується антитерористична операція, а дії українських військових на Донбасі кваліфікуються як стримування російської агресії. Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ визначається головним органом у бойових діях, ним керує Генштаб. Досі цю функцію виконував Антитерористичний центр, який координувала Служба безпеки України.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чому не потрібно поєднувати питання Криму й Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути