Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 20:30

Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії

Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії
Віктор Андрусів: У римлян було правило: ніколи не укладайте договори після поразки. Це її закріпляє. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Прихід миротворців на Донбас вигідний для Путіна. Оскільки не означатиме миттєвого завершення війни, а повернення територій розтягнеться на роки.

Про це розповів кандидат політичних наук, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Існує дві загрози" - Тука розповів про миротворців на Донбасі

"Прогноз нашого інституту позитивний. Даємо 40 відсотків, що в 2018-му буде узгоджена миротворча місія. Це складна процедура. Її розгортання може зайняти від року. Це історія на десятки років: тривалий і складний процес роззброєння, налагодження мирного життя. Якщо миротворці зайдуть у 2018 році, то у 2019-му Путін може сказати: "Люди мають голосувати". Недружній до України електорат, якого обробляють інформаційно, голосуватиме, як вигідно росіянам. Далі Москва заявить: "Урізайте санкції. Ми ж пішли вам назустріч", - розповідає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер про миротворців: "Не бачу підстав сподіватися"

На його думку, присутність миротворців не означатиме, що окупована нині частина Донбасу повертається в Україну.

"Це на багато років кровоточива рана. Після заходу "блакитних шоломів" ми змушені будемо утримувати ці території, платити пенсії, надавати соціальну допомогу. Росіяни знімуть із себе тягар на кілька мільярдів доларів. Будь-що після Мінська без втрати території буде вважатися перемогою. Миротворці - теж. Якби політики думали стратегічними інтересами, то не пропонували б цей підхід. У римлян було правило: ніколи не укладайте договори після поразки. Це її закріпляє", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після входу миротворців ООН Україна стане випробувальним полігоном - Матіос

Україна за жодних умов не має відмовлятися від Криму і Донбасу.

"Мусимо чесно визнати: ми сьогодні неспроможні повернути ці території. Ні військовим, ні економічних шляхом. У найближчі роки мусимо віддати 40 мільярдів доларів зовнішнього боргу. В резервах у нас - 18. Мовчу про колосальну економічну кризу і маховик, який запустили подачками (після першого кварталу Кабмін розгляне збільшення мінімальної зарплати до 4,1 тис. грн. – Gazeta.ua). Не можна виходити на ринг, якщо не відвідуєте спортзал. За жодних обставин не повинні відмовлятися від повернення Донбас і Криму. Маємо робити все, щоб цей день настав. Але не можна починати з трюків камікадзе", - зазначив експерт.

Інтерв'ю з Віктором Андрусівим читайте у журналі "Країна" від 1 березня.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути