субота, 03 листопада 2018 13:10

Почаївську лавру передали Московському патріархату до 2052 року

Почаївську лавру передали Московському патріархату до 2052 року
Знайшли документи з передачею будівель лаври. Фото: IGotoWorld

Споруди Почаївської лаври передали в користування УПЦ Московського патріархату до 2052 року.

Про це заявив місцевий депутат, у розпорядженні якого опинилися документи державного реєстратора, повідомляє ТСН.

Два великі собори, монастирські келії, дзвіниця, архієрейський будинок загальною площею більше 7 тисяч квадратних метрів замість державного заповідника опинилися в користуванні РПЦ.

"Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Термін дії – до 1 січня 2052 року з правом пролонгації. Для держави цим документом створені ще більше проблеми", - пояснив депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця.

Зі складу Кременецько-Почаївського заповідника споруди вилучили у 2003 році, за часів прем'єрства Віктора Януковича. Це розпорядження так і не було виконане, тож улітку 2018 року Міністерство культури доручило державному заповіднику взяти на баланс ці споруди.

У вересні звернулись і заповідник, і лавра. Державний реєстратор, який мав узгодити документи на користь заповідника, цього не зробив – лавра знайшла іншого реєстратора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський патріархат готовий до провокацій – історик

"Поки той розглядав справу, реєстраційну дію в порушенні законнодавства здійснив реєстратор взагалі іншого району Тернопільської області. Коли до нього звернулися люди, які представляли Почаївську лавру, він здійснив реєстраційну дію в обхід вже розпочатого розгляду іншим реєстратором", - пояснив Паляниця.

Юрист заповідника заявив, що документи підробили.

"Фікція. Треба піти спитати того реєстратора: що ти вніс, хлопче?!", - заявив він.

Журналісти ТСН розшукали реєстратора в Тернополі у приміщенні без вивіски. Державний реєстратор Андрій Яремко заявив журналістам, що в його діях не було жодного порушення, бо хто з яким проханням звертається – йому взагалі байдуже, а лавра надала всі необхідні документи.

Знайти реєстратора, який мав передати право на користування заповіднику, не вдалося. Керівництво лаври відмовилось зустрічатися зі знімальною групою.

Бойовики залякують донеччан чутками про те, що українська влада буде штурмувати церкви Московського патріархату. Мовляв, хочуть, аби парафії очолили священики Київського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Почаївську лавру передали Московському патріархату до 2052 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути