Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 19:05

Початок великого мирного договору: Ізраїль віддає Сірії Голанські висоти

Сірія і Ізраїль оголосили про початок "непрямих мирних переговорів" між країнами. Вперше про це заявив в Єрусалимі прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт. Канцелярія Ольмерта розповсюдила офіційну заяву, яку підтвердив МЗС Сірії.

Переговори проходять на низькому рівні за посередництва Туреччини, куди представники обох сторін прибули ще в понеділок. Тель-Авів і Дамаск виразили вдячність прем"єр-міністрові Реджепу Тайїпу Ердогану за надану допомогу в налагодженні контактів, повідомляє NEWSru Israel.

Як сказано в заяві канцелярії Ехуда Ольмерта, обидві сторони налаштовано на укладення всеосяжного мирного договору в рамках формату, визначеного на Мадридській конференції на початку 90-х років.

Як повідомила радіостанція "Коль Ісраель", серед ізраїльських учасників переговорів, ймовірно, є співробітники канцелярії прем"єр-міністра Йорам Турбовіч і Шалом Турджеман. При цьому аналітики "Коль Ісраель" відзначають, що повідомлення про мирні переговори з Дамаском прозвучало за 48 годин до другого допиту Ехуда Ольмерта у справі про "гроші в конвертах".

Ізраїльська опозиція різко засудила вирішення про початок мирних переговорів з Сірією. Голова найбільшої опозиційної фракції "Лікуд" Гідеон Саар звинуватив Ольмерта у використанні мирного процесу для "особистого виживання" і закликав партію ШАС вийти з коаліції, щоб "покласти край іграм з долею держави, повідомляє "Інтерфакс".

Ліві партії "Авода" і МЕРЕЦ, навпаки, вітали дане повідомлення. Депутати Ейтан Кабель і Ран Коен призвали до активізації мирного процесу, здатного стабілізувати Близький Схід і ізолювати Іран.

Останнім часом влада Ізраїлю виражала серйозну заклопотаність через можливості постачань до Сірії нового виду озброєнь з боку Росії, а також поміченим різким збільшенням оборонного бюджету Сірії. У минулому фінансову підтримку в закупівлі російських озброєнь Сірії подавав Іран.

За інформацією Міноборони Ізраїлю, тоді як в 2002 році Сірія витратила на зброю менше 100 мільйонів доларів, то за останні три роки вона купила зброї на 3 мільярди доларів.

Тим часом глава МЗС Сірії Валід Муаллем заявив про те, що Дамаск отримав гарантії щодо відходу Ізраїлю з Голанських висот, повідомляє в середу іранський англомовний телеканал "ПРЕС-ТБ".

"Ми отримали гарантії про вивід ізраїльських військ в районі Голанських висот на позиції за станом на 4 червня 1967 року", - заявив Муаллем в ході візиту до Бахрейна.

Ізраїльська армія зайняла сирійські Голанські висоти в 1967 році. Ізраїль контролює цю територію і понині, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Початок великого мирного договору: Ізраїль віддає Сірії Голанські висоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути