вівторок, 05 квітня 2016 17:45

Плотницький хоче очолити контрабанду в ЛНР - Снєгирьов

Плотницький хоче очолити контрабанду в ЛНР - Снєгирьов
Ватажок ЛНР Ігор Плотницький

Ватажок самопроголошеної ЛНР Ігор Плотницький намагається перебрати на себе контроль над контрабандою пального з Росії. Про це Gazeta.ua сказав голова громадської організації "Права справа" Дмитро Снєгирьов, коментуючи вибух цистерн з пальним у Краснодоні на Луганщині.

"28 березня в Луганську відбулася нарада за участі ватажка ЛНП Ігоря Плотніцького, митників і прикордонників, - пояснює Дмитро Снєгирьов. - Якраз обговорювали питання щодо кількості контрабандного пального на території так званої республіки, яке постачається з Росії. На засіданні озвучили цифри. Мовляв, лише 30 % палива з Росії завозиться легально. Все інше - контрабандним шляхом. Офіційно завезли 3,7 тисяч тонн. А треба 9,6 тисяч тонн. 70 % - це тіньовий бізнес, який контролюється так званим міністерством держбезпеки ЛНР. Очільник МГБ - це колишній підполковник СБУ Леонід Пасічник. Ще за часів України він займався питаннями боротьби з контрабандою, а фактично він її кришував. Тим самим він продовжив займатися уже в ЛНР. Це стосується не тільки пального. А ще й продуктів, наркотиків, зброї. Як з Росії, так і в Росію. Пальне іде населенню, на шахти та металургійні комбінати. Навіть об'єми контрабанди пального залишилися ті самі, що й при Пасічнику в Україні.

Тим часом за вказівкою Плотницького не території ЛНР створюється мережа псевдодержавних АЗС. Цей бізнес Плотницький хоче взяти під свій контроль. Зараз у нього 30 заправок, а планується 80. Він зацікавлений у тому, щоб через мережу йшло контрольоване ним паливо. Хоче замкнути потоки: постачання палива, транспортування і продаж".

За словами експерта, на нараді з Плотницьким ухвалили рішення, що за боротьбу з контрабандою відповідатиме голова так званої ради міністрів ЛНР Сергій Козлов. А не Леонід Пасічник, який мав це робити відповідно до компетенції. Мовляв, Плотницький фактично поставив над силовиками свою людину.

"Це був дуже продуманий підрив. Поруч з цистернами стояв ешелон з вугіллям - 55 вагонів. Його готували до відправлення в Росію. П'ять згоріли. Били по двох цілях. Могли підірвати як за наказом міністра безпеки ЛНР Пасічника, який хотів замести сліди контрабанди. Так і за наказом ватажка ЛНР Плотницького, який таким чином міг вдарити по руках Пасічника. Поставити його в рамки. З одного боку Плотницький підводить до того, що "республіка" не отримає податок з 6 тисяч тонн пального. З іншого, всі розуміють, що ніхто те паливо не оподатковував і оподатковувати не буде", - наголошує Снєгирьов.

На думку луганського активіста, в результаті протистояння силовики можуть скинути Плотницького.

"Внутрішня війна між силовиками і Плотницьким не припинялася. Але може відбутися як в Абхазії чи Осетії. Коли силовики очолювали заколоти проти так званих президентів і потім очолювали "республіки". Плотницькому дадуть можливість зав'язнути у корупційних схемах. Потім виникне такий собі борець з корупцією як Пасічник і скине його. Боротьба іде виключно за фінансові потоки. Добробут людей там нікого не турбує", - сказав він.

Нагадаємо, 4 квітня на залізничній станції окупованого бойовиками Краснодону на Луганщині вибухнули два вагони з дизельним пальним. Площа розливу палива склала 640 квадратних метрів. Вогонь перекинувся на вагона з вугіллям. Очевидці у соціальних мережах пишуть, що пожежа сталась внаслідок підриву.

Зараз ви читаєте новину «Плотницький хоче очолити контрабанду в ЛНР - Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути