понеділок, 07 серпня 2023 21:30

"План-максимум Росії – вийти на позиції, які ми вже відбили під час харківської операції" – Сергій Череватий

Росія не має жодних глобальних перемог на фронті. Однак окупанти чинять шалений опір. Збройні сили знищують техніку та живу силу росіян. Сили окупантів намагаються прорвати нашу оборону на на лінії Сватове – Кремінна. Однак ключового вони не досягнули – не змогли вийти на Константинівку і на Краматорсько-Слов'янську агломерацію. І звершити окупацію Донбасу таким чином. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Сергій Череватий, полковник, заступник командувача Східного угруповання Збройних сил України.

Російські війська посилили артилерійський вогонь на Бахмутському напрямку. Яка там зараз ситуація? Де маємо успіхи ми, де росіяни?

У росіян успіхів ніде немає. Але вони чинять шалений опір. Дійсно, в останні дні посилили артилерійські удари. За минулу добу 630 разів ударили по нас. (Станом на 6 серпня. – Gazeta.ua) Загалом йдуть запеклі бої. І ми маємо ініціативу. За добу відбулося 10 боєзіткнень, 67 окупантів знищили, 118 поранили . Знищуємо багато їхньої техніки. За минулу добу БМП, гаубицю Д-30, пять польових складів з боєприпасами.

Важливий елемент – знищуємо їхні засоби радіоелектронної боротьби, радіолокаційні станції. Безпілотники. За попередню добу, наприклад, знищили три "Орлани". Завдаємо ворогу втрат максимально як можемо.

Автор: Facebook
  Сергій Череватий – заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій. Закінчив відділення військової підготовки Державного університету "Львівська політехніка" (1995) за фахом "Військова журналістика". В 1995-1998-х працював офіцером–вихователем у військах ППО. У 2000-2002 роках був начальником відділу газети військ ППО "Вартові неба". У 2002-2007 – головний редактор Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України. З 2007 по 2019 служив в Державній прикордонній службі України – начальник Інформаційного агентства, у 2018—2019 –  начальник Головного аналітичного центру.  Викладав на кафедрі військової журналістики Військового інституту Київського національного університету Тараса Шевченка. З травня 2021 – начальник Центру моніторингу інформаційного простору та протидії штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України.
Сергій Череватий – заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій. Закінчив відділення військової підготовки Державного університету "Львівська політехніка" (1995) за фахом "Військова журналістика". В 1995-1998-х працював офіцером–вихователем у військах ППО. У 2000-2002 роках був начальником відділу газети військ ППО "Вартові неба". У 2002-2007 – головний редактор Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України. З 2007 по 2019 служив в Державній прикордонній службі України – начальник Інформаційного агентства, у 2018—2019 – начальник Головного аналітичного центру. Викладав на кафедрі військової журналістики Військового інституту Київського національного університету Тараса Шевченка. З травня 2021 – начальник Центру моніторингу інформаційного простору та протидії штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

Чому так важливо знищувати їхні РЕБи?

Війна вже показала, що тут ключову роль грають безпілотники. А вони якраз давляться засобами РЕБ. Тому для нас однією з пріоритетних цілей є радіолокаційні станції та станції радіоелектронної боротьби, комплекси спостереження. В тиждень по декілька одиниць намагаємося знищити. У ворога досить непогано розвинутий компонент РЕБу. Ми підвищуємо свої можливості і знищуємо російські.

Які у росіян втрати?

Денні втрати ворога на Бахмутському напрямку зараз можуть наближатися від 60 до 80 ліквідованими. А поранених – близько 150.

Ключового росіяни не досягнули

Росія дуже сподівалася на "вагнерівців", однак вони втратили багато сил і навіть влаштували демарш. Що у планах росіян пішло не так? Чому ставка не спрацювала?

Їх задум був на бліцкриг. Взяття столиці і великих міст. А так як це не пішло з самого початку, вони перебудовували військову стратегію на ходу. Тому діяли не проактивно вже, а були змушені реагувати на обставини. Коли почалася активна битва на Бахмутському напрямку, з огляду на брак живої сили задіяли "вагнерівців". Але дивлячись на цей екстенсивний шлях і шалені втрати, ключового вони не досягнули – не змогли вийти на Константинівку і на Краматорсько-Слов'янську агломерацію. І звершити окупацію Донбасу таким чином.

Чи є у них якась нова група чи сила, яку можуть кинути так само як "вагнерівців"?

Це для них головна проблема. Крім регулярних військ на Бахмутському напрямку, задіюють бойовий армійський резерв "Барс", територіальні війська. Крім цього, приватні військові компанії , такі як "Редут", "Рись", "Ветерани", інші квазі-структури. Так намагаються замінити повноцінну мобілізацію. Росіяни вимушені використовувати подібні ресурси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни ґвалтували чоловіків та жінок. Людей карали за наявність українського громадянства" – Олександр Прокудін

Частіше звучать заяви, що українські війська взяли Бахмут у напівоточення, що ми наближаємося до взяття міста в тактичне оточення. Чи дійсно так можна казати? Яка ситуація у місті та на підступах?

Ми зараз намагаємося з флангів охопити це місто. Або оточити ворога, або змусити покинути Бахмут, витіснити з позицій. Ця робота відбувається щодоби. Але все це поступово. Щоб у жодному разі не допустити великих втрат у наших силах.

Чим потужніше і точніше ти можеш вдарити ворога, тим швидше можеш перемогти

Що потрібно, щоб розвинути успіх?

Більше ударних ракетних комплексів, артилерії. Ця війна показала, що не дивлячись на деяких експертів, які прогнозували, що тільки авіація та безпілотник матимуть ключову роль, це не так. Найбільшу роль грає артилерія та ракетні війська. Чим потужніше і точніше ти можеш вдарити ворога, тим швидше можеш перемогти. У росіян зараз кількісно більше артилерії та снарядів, але ми виїжджаємо за рахунок якості. Комбінуємо сучасну західну та радянську зброю. Досягаємо певного паритету, але якби у нас було більше зброї – набагато швидше і більше могли би знищити, і рухатися швидше вперед.

Якби до цього ще б додалася авіація, як ударні гелікоптери і потужні літаки, це б на порядок пришвидшило наш рух. Ми робимо все, щоб досягнути успіху. Наш Генштаб, командувач, командири забезпечили перемоги під Києвом, успішну Харківську операцію. Наш бекграунд дозволяє сподіватися, що ми досягнемо успіху.

Російські війська продовжують безуспішно наступати на лінії Сватове – Кремінна. Посилення активності РФ на цій лінії фронту є частиною підготовленої ворогом великої наступальної операції. Для цієї стратегічної кампанії російські війська направили значну кількість погано навченого персоналу. Що це за операція? Які плани у окупантів?

Росіяни весною казали про великий наступ. Вони досі хочуть зламати нашу оборону і окупувати Донецьку та Луганську області. А як максимум – вийти на позиції, які ми вже відбили під час Харківської операції. Протягом тривалого часу не можуть ці плани реалізувати. Вчора було дванадцять боєзіткнень, 14 авіанальотів. Окупанти втратили 32 вбитими, десятки поранених, два міномети, три склади з боєприпасами, свій найсучасніший танк Т-90 . І нічого не досягли. І так багато днів підряд.

Окупанти готують сили і час від часу пробують пробити нашу оборону

Чому росіяни перекинули сили на цей напрямок? Через невдачі під Бахмутом? Чи намагаються відволікти увагу?

Вони тримали ці сили там постійно. Всі думають, що війська перекинули. Але потужне угруповання росіяни там мали багато часу, вони його підсилюють. Вони готують сили і час від часу пробують пробити нашу оборону. Але велике угруповання там тримали постійно. А до людей дійшло це тільки після того, як я порівняв кількість сил з радянським контингентом в Афганістані. Тобто для розуміння, з якими силами ми маємо справу.

Ми їх вибиваємо, у них постійні втрати. Вони відновлюють сили. Намагаються штурмувати позиції, знайти слабке місце. Але ми постійно їх зупиняємо.

Автор: Facebook
  Сергій Череватий: "Ми робимо все, щоб досягнути успіху. Наш Генштаб, командувач, командири забезпечили перемоги під Києвом, успішну Харківську операцію. Наш бекграунд дозволяє сподіватися, що ми досягнемо успіху"
Сергій Череватий: "Ми робимо все, щоб досягнути успіху. Наш Генштаб, командувач, командири забезпечили перемоги під Києвом, успішну Харківську операцію. Наш бекграунд дозволяє сподіватися, що ми досягнемо успіху"

Ми контролюємо лише невеликий відсоток Луганщини. У росіян є перспективи окупувати область повністю?

Росіяни хочуть окупувати всю Україну. Весь наш шлях за ці півтора роки показав, що у них це не вдається. Наші штаби і командування, загартовані командири, (які воюють ще з 2014-го року, багато хто пройшов вишкіл з колегами з НАТО), працюють на порядок краще і у нас зовсім інша система прийняття рішень. Більше ініціативи надається командирам нижчих ланок. Ми можемо досягати якісної оборони, а за можливості – контратакувати. Як на Харківщині і зараз на Бахмутському напрямку.

Правильне планування і аналіз. Організація всіх видів забезпечення. Побудова наших позицій. Все це разом дозволило нанести ворогу великих втрат. "Вагнер" був головним, хто нас атакував, але змушений був відступити і його замінили регулярними військами.

Ми не можемо розкидатися своїми людьми так, як росіяни

Тактика ворога дуже екстенсивна, він завалює нас тими тактичними групами. Для них це призводить до дуже великих втрат, ви сказали в одному з інтерв'ю. Однак за рахунок цієї тактики їм все таки вдається досягти певних успіхів. Що ми можемо їм протиставити? Що допоможе подолати цю навалу?

Якщо вони втратили 20-23 тисяч вбитими, щоб не повністю взяти Бахмут – не думаю, що це можна назвати успіхом. У них глобально немає успіхів. Київ росіяни програли, північ – програли, Харківщину, Лиман, Херсон українські війська звільнили. Але ми не можемо розкидатися своїми людьми так, як росіяни. Бахмутська оборонна операція успішна. Вона навіть спричинила внутрішню кризу в Росії.

Багато людей ніби сидять у комп'ютерній грі. А якщо вони подивляться на карту, то такі питання відпадуть автоматично. І навпаки – буде гордість за наші сили оборони. Я можу казати лише за своє угруповання, але вважаю, що ми діємо грамотно – не йдемо у лобові атаки та робимо все, щоб поступово витісняти ворога. Не наражаючись на втрати. Тому що і коли ми вели оборонну операцію на Бахмутському напрямку, і зараз наступальну – але втрати сильно не змінилися. За рахунок нестандартних, але грамотних дій.

Весною всі говорили і сподівалися на швидкий контрнаступ. Однак цього не сталося. Що нам потрібно, щоб рухатися швидше? Чи можливо на Донбасі повторення харківської операції?

Харківська операція мала свої особливості. Ворог мав до нас зневагу і більше вірив у свої сили. Військовою хитрістю і вправністю ми досягли успіхів.

Ворог потужно окопується, готується до оборони, обладнує свої позиції. Повторити харківську операцію повністю не можливо, але якісь елементи – цілком реально.

Зараз ви читаєте новину «"План-максимум Росії – вийти на позиції, які ми вже відбили під час харківської операції" – Сергій Череватий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути