понеділок, 21 квітня 2008 10:36

Північна Корея виробила 30 кілограмів збройного плутонію

На закритих переговорах з США КНДР повідомила, що до теперішнього часу виробила 30 кг збройного плутонію, з якого 18 кг було використано на ядерні розробки, а 6 - на ядерне випробування, здійснене в жовтні 2006 року. Ці цифри не співпадають з власними оцінками Вашингтона, який в результаті відмовляється прийняти роз"яснення Пхеньяну, повідомляє сьогодні японська газета "Токіо сімбун". Вона посилається на джерела на шестисторонніх переговорах по північнокорейській ядерній програмі.

За їхніми даними, зведення про кількість проведеного і використаного плутонію повідомив в грудні 2007 року заступник глави МЗС КНДР Кім Ге Гван на зустрічі в Пхеньяні з помічником держсекретаря США у справах Східної Азії і Тихого океану Крістофером Хілом. Проте, за оцінками Вашингтона, КНДР могла виготовити близько 50 кг плутонію, придатного для створення ядерної зброї. У зв"язку з цим 22 квітня до Пхеньяну прямує нова група американських представників, які проведуть нові консультації про наявність у КНДР матеріалів, що розщеплюються, і про засоби перевірки наданих даних.

Відсутність прогресу в цьому напрямі привела до застою на шестисторонніх переговорах по ядерній програмі КНДР за участю двох корейських держав, Китаю, Росії, США та Японії.

Востаннє вони пройшли минулої осені, коли Пхеньян дав зобов"язання до 31 грудня 2007 року вивести з ладу три своїх головних ядерних об"єкти. Він пообіцяв також до кінця року надати повний звіт про наявні матеріали, потужності і плани в ядерній області. Проте роботи по виведенню з ладу єдиного діючого в КНДР реактора, і двох пов"язаних з ним об"єктів йдуть до цього дня. США також відмовилися прийняти переданий ним проект звіту про ядерні програми КНДР. Розбіжності пов"язані не тільки з даними про плутоній, але і з підозрами з приводу наявності у Пхеньяну таємної уранової програми і його можливих контактів з Сирією в ядерній сфері, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея виробила 30 кілограмів збройного плутонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути