понеділок, 02 лютого 2009 10:02

Північна Корея погрожує Південній "неминучою" війною

Північна Корея погрожує Південній "неминучою" війною
В неділю на тлі зростаючої напруги на Корейському півострові КНДР знов пригрозила Південній Кореї "неминучою" війною. З войовничими заявами Пхеньян виступив через два дні після того, як відмовився від всіх домовленостей з Сеулом у військовій сфері.

"Політика конфронтації", що проводиться південнокорейським урядом, є "джерелом збройних конфліктів і війни", попередила в недільному коментарі газета Трудової партії Кореї "Нодон синмун". Як стверджує Пхеньян, південнокорейське керівництво вже готується до війни. Сеул відкидає подібні звинувачення.

Нагадаємо, в п"ятницю КНДР заявила, що більше не визнає спірний морський кордон з Республікою Корея в Жовтому морі. Це, на думку деяких спостерігачів, загрожує новими збройними сутичками у вказаному районі: у 1999 і 2002 року там вже відбувалися бої.

Відносини між двома Кореями в черговий раз зіпсувалися близько року тому, після приходу до влади на Півдні президента Лі Мен Бака, консервативного політика, який обіцяв зайняти жорсткішу позицію по відношенню до сусідньої комуністичної держави.

Лі Мен Бак поспішив заспокоїти громадськість, нагадавши, що в заявах Північної Кореї немає нічого незвичайного. Дійсно, в жовтні минулого року Пхеньян вже погрожував "маріонетковому режиму" превентивним ударом, який перетворить Південну Корею "на руїни". У листопаді КНДР повідомила, що закриває сухопутний кордон з РК.

Формально Північна і Південна Корея залишаються у стані війни

Як повідомляють джерела в міністерстві оборони Південної Кореї, поки що ніяких незвичайних пересувань північнокорейських сил помічено не було. Лі Мен Бак пообіцяв чекати, поки Пхеньян знов не буде готовий до переговорів.

Формально Північна і Південна Корея залишаються у стані війни, оскільки в 1953 році, коли на півострові закінчилися бойові дії, між комуністичним Пхеньяном і республіканським Сеулом було підписано лише перемир"я. Мирний договір не укладений до цих пір, і по обидва боки укріпленого кордону розміщені десятки тисяч солдатів, готових у будь-який момент відновити бойові дії, повідомляє NEWSru.

Тим часом Північнокорейський лідер Кім Чен Ір судячи з усього повністю відновився після перенесених хвороб і приймає важливі рішення самостійно, повідомляє Reuters з посиланням на представника Управління національної безпеки США.

Перші повідомлення про хворобу північнокорейського лідера з"явилися в кінці жовтня 2008 року, після того, як він тривалий час не з"являвся на публіці. На початку вересня з"явилися припущення, що Кім Чен Ір переніс інсульт, а в кінці жовтня повідомлялося і про другий інсульт. Офіційно влада Північної Кореї заперечувала подібні повідомлення, стверджуючи, що зі здоров"ям у Кім Чен Іра все гаразд.

Пізніше на підтвердження цього північнокорейські ЗМІ почали поширювати фотографії Кім Чен Іра; на них лідер КНДР був зображений під час відвідин різних громадських, спортивних, але в основному військових заходів. "Докази" Пхеньяну - фотографії зі слідами монтажу і повідомлення про публічні появи Кім Чен Іра без вказівки дат - викликали серйозні сумніви у західних експертів.

У цьому році про появу "улюбленого керівника" на публіці північнокорейське інформагентство повідомляло тричі - з публікацією фотографій, але традиційно без вказівки точної дати.

У січні Ким Чен Ір відвідав нову "Молодіжну" ГЕС, побудовану в місті Вонсан на південному сході країни. Перед цим в ході перших двох інспекційних поїздок в новому році керівник КНДР відвідав військові частини.

В кінці грудня стало відомо, що південнокорейська і американська розвідки вважають, що стан здоров"я лідера КНДР дійсно поліпшується. Повідомлення офіційних ЗМІ Північної Кореї про самопочуття "великого керівника" визнані ними достовірними.

Крім того, літаки-розвідники виявили, що особистий поїзд Кім Чен Іра дійсно прибував в ті населені пункти, які, за даними державних ЗМІ, днями відвідував лідер КНДР.

23 січня 2009 року Кім Чен Ір зустрівся з китайським політиком, вперше з літа 2008 року.В той же час, незадовго до зустрічі Кім Чен Іра з представником Компартії Китаю, південнокорейське агентство Yonhap повідомило про те, що північнокорейський лідер нібито вибрав собі наступника, яким повинен стати його син Кім Чен Ун. Офіційного підтвердження цієї інформації з боку КНДР, втім, не послідувало.

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея погрожує Південній "неминучою" війною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути