вівторок, 25 серпня 2009 12:38

Південна Корея за підтримки Росії запустила ракету

Південна Корея за підтримки Росії запустила ракету

Південна Корея у вівторок здійснила запуск першої ракети космічного призначення, в розробці якої брали участь російські фахівці. Про старт ракети повідомив прес-секретар Державного космічного науково-виробничого центру імені Хрунічова Олександр Бобреньов.

Спочатку запуск був запланований на 19 серпня. Проте тоді ЗМІ повідомили, що запуск ракети відкладений у зв"язку зі смертю колишнього президента країни, лауреата Нобелівської премії миру КімДе Чжуна. В той же час, за деякими даними, запуск був відкладений ще і з технічних причин - проблеми були з програмним забезпеченням ракети.

Запуск першої південнокорейської ракети KSLV-1, що також отримала назву "Наро-1", був здійснений з космодрому Наро. Перший ступінь ракети розроблений фахівцями ДК НВЦ імені Хрунічова на основі доробку по першому ступеню для перспективної російської ракети-носія "Ангара". Розробкою проекту космодрому також займалися російські фахівці.

Всього на розробку ракети Південною Кореєю було витрачено близько 400 мільйонів доларів США.

Російські фахівці розробляли перший ступінь ракети в рамках двосторонньої міжурядової угоди про співпрацю в сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях. Контракт про спільну розробку і створення південнокорейського космічного ракетного комплексу з ракетою-носієм легкого класу KSLV-I між Росією і Південною Кореєю був підписаний в жовтні 2004 року.

Співробітники ДК НВЦ імені Хрунічова також займалися розробкою ступеня в цілому. Двигуни для ракетного ступеня були розроблені і виготовлені НВО "Енергомаш". Конструкторське бюро транспортного машинобудування розробило проект космічного центру "Наро" на острові Венародо, що розташований за 485 кілометрів на південь від столиці країни Сеула.

Другий ступінь ракети і космічний апарат були спроектовані і виготовлені в самій Південній Кореї. З південнокорейського боку замовником проекту виступив Корейський інститут аерокосмічних досліджень.

Ракета KSLV-1 зможе виводити корисне навантаження масою до 100 кг на низьку еліптичну орбіту заввишки 300 км в перигеї і 1500 км в апогеї. Довжина ракети-носія складає 33 м, діаметр - 2,9 м, загальна вага - 140 т. Ракета повинна вивести на орбіту південнокорейський 100-кілограмовий супутник.

Експерти чекають, що запуск південнокорейської ракети викличе негативну реакцію з боку Північної Кореї, на яку ООН вирішила накласти санкції після запуску ракети дальньої дії в квітні цього року.

Як повідомляється, тепер Південна Корея хоче побудувати ракету самостійно. Передбачається, що це відбудеться до 2018 року. Крім того, в планах цієї країни - запуск супутників. Влада Південної Кореї намагається хоча б частково наздогнати своїх конкурентів в цій сфері - Японію, Китай, Індію і частково Північну Корею, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Південна Корея за підтримки Росії запустила ракету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути