Ексклюзиви
понеділок, 20 березня 2006 12:50

Після книги Ніязова туркмени потраплять у рай

Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов, 66 років, закликав молодь тричі прочитати його книгу "Рухнама". Хто це зробить, гарантовано потрапить до раю, запевнив Ніязов.

– Той , хто тричі прочитає "Рухнаму", стане розумним, зрозуміє природу, закони, людські цінності. І після цього він потрапить прямо в рай, – сказав президент Туркменистану у неділю ввечері. Він виступав на святковому концерті, присвяченому святу жінок та національному святу Новруз (початок нового року за мусульманським календарем).

"Рухнама" ("Духовність") – філософсько-історичне дослідження духовності туркменського народу, написане Сапармуратом Ніязовим. Вперше воно було видане в 2001 році. З того часу рожево-зелена книжка з золоченим барельєфом першого туркменського президента стала настільною книгою туркменів.

"Рухнама – священна книга, Коран – книга божа" – написано на вході до найбільшої в країні "Духовної мечеті Туркменбаші".

У школах та вузах країни "Рухнаму" вивчають як окремий предмет. Знання цієї книги потрібні при професійній атестації в усіх установах і організаціях Туркменистану. Наразі вона перекладена на 30 мов світу, у тому числі на російську, китайську, японську, фарсі й навіть мову зулусів. Для сліпих видання підготували у звуковому варіанті та існує книга зі спеціальним шрифтом. Торік загальний тираж "Рухнами" перевищив мільйон екземплярів.

У 2004 році президент Туркменистану видав другий том "Рухнами" з викладом наказів та заповітів нинішнім і прийдешнім поколінням країни.

– Коли я закінчив писати першу і другу книги "Рухнами", – поділився Ніязов, – я попросив Аллаха про те, щоб той , хто зможе цю книгу прочитати тричі, відразу попадав у рай.

На честь президентскої книги місяць вересень був перейменований у "Рухнама", а один із днів тижня – субота – у "рухгюн" (духовний день). Цього дня усі жителі країни повинні читати книгу Ніязова, ходити в театри, кіно, удосконалюватися духовно.

Крім того, 2005 рік рішенням меджлісу (парламенту) був оголошений у Туркменистані Роком "Рухнами", повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Після книги Ніязова туркмени потраплять у рай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути