середа, 20 лютого 2013 12:56

Підприємців змушують торгувати під будівельним краном

На виїзді з райцентру Гусятин на Тернопільщині є невеликий ринок на кількасот яток. Поряд на алейках торгує близько трьохсот підприємців. Місцева влада останніх виганяє. Чиновники кажуть, що люди торгують в невстановлений місцях. Натомість пропонують підприємцям перейти на колишню пилораму, де немає води, світла, туалету і заїзду. До того ж на території височіє старий будівельний кран.

- Прийшли міліціонери по формі, і в цивільному, і давай мені столи з речами перевертати, - каже Людмила Голос, 50 років. – Кричать: "Конфіскація. Йди торгувати або за Збруч, або у Збруч"! Сусід захистився, то вони до нього вчепилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємці погрожують новим Майданом через законопроект "Про внутрішню торгівлю"

За словами Людмили Голос біля "Гусятинського ринку" на алеї торгує 298 підприємців, з котрих понад 200 є мешканцями Хмельницької області. Межа між Хмельниччиною та Тернопільщиною проходить по річці Збруч, всього за кілька сотень метрів від базару. На алейці торгують продуктами харчування, лікарськими травами, одягом.

- Та ми вже тут сину з 1999 року торгуємо, - говорить Галина Соловій, 67 років. У руках жінка тримає корзинку з горіхами, яблуками і сушкою. – А то стали гонити нас. І гонять туди, де люди не ходять. Хто там у мене ті яблучка купить?

Автор: Фото: Михайло ПЕРКОВ
  Підприємцям пропонують торгувати під старим краном.
Підприємцям пропонують торгувати під старим краном.

Під час сутички з правоохоронцями Валентинові Патюку розірвали куртку.

- А заяви приймати не хочуть. Кажуть все одно її порвемо, - скаржиться 24-річний Валентин.

Підприємці в один голос стверджують, що ніяких попереджень про торгівлю в невизначених місцях від влади не було.

- На товар є всі сертифікати, ми платимо податки, і до пенсійного. А як виженуть, хто наших дітей годуватиме? Хочуть нас на колишню пилораму виселити. Та туди ж ніхто не піде, бо будуть боятися, щоб кран на голову не впав. А нам як стояти, коли там нема елементарних зручностей? - обурюється Олександр Чоп, 41 рік.

Про відсутність зручностей на колишній пилорамі говорить і директор "Гусятинського ринку" Анатолій Козак.

- Там дійсно ні води, ні світла, ні нормального заїзду нема, - каже Козак. – На нашому ринку можу виділити ще аж яток з 20. Більше немає місця. Але ж це не вихід.

Гусятинський селищний голова Михайло Савчук однією з основних проблем містечка вважає торгівлю у невстановлених місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому потрібно ліквідувати податкову міліцію?

- Тротуар - це не відведене для торгівлі місце. Сесія селищної ради ще 23 грудня 2009 року прийняла рішення, аби торгували в спеціально відведених місцях. А щодо цього ринку, то землю викупив підприємець. Він має погоджувальні документи від усіх відповідних служб, - говорить Савчук.

- 14 років торгували, і нікому до нас діла не було, - обурюється підприємець Наталія Лісова, 37 років. – А як тільки викупили землю, одразу нас хочете в кабалу загнати. Там же немає жодних зручностей, і кран над головою. Як йому дозволи видали? Покажіть ті документи! І чого ми донині платимо тариф на торгове місце, коли торгуємо в невизначених місцях. Ось чек!

Чиновник документів на відкриття ринку на території колишньої пилорами не показав. Натомість запевнив, що ніякої плати з місць на алейці селищна рада не брала. Також нагадав, що після себе підприємці залишають купу бруду, і перекривають людям прохід по тротуарах.

- Та ми сміття самі збираємо, і сніг відкидаємо, - каже Людмила Голос. – А за нами далі по тротуару магазин побутової техніки. То він повністю прохід перерив, і нікому не заважає. Ви викупили землю, і хочете, щоб ми вам платили? Дайте нам нормальні місця для торгівлі! А під кран самі йдіть торгувати.

У разі застосуванням до них силових методів підприємці обіцяють перекрити дорогу.

Зараз ви читаєте новину «Підприємців змушують торгувати під будівельним краном ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути