пʼятниця, 06 липня 2007 13:30

Під Херсоном діють табори з підготовки терористів - помічник муфтія України (ФОТО)

 
З сенсаційною заявою про існування під Херсоном табору по підготовці терористів виступив радник муфтія України з правових питань Микита Кашніцький. Заява прозвучала на пленарному засіданні IV Міжнародного антитерористичного форуму. Він проходив у Києві під девізом "Захист прав людини у боротьбі з тероризмом" і зібрав досить широку аудиторію.

- Йде планомірна підготовка екстремістського толку, сколочування терористичних груп, вербування в них молоді... Українська влада  закриває на це очі, - говорить Микита Кашніцький.

Після засідання пан Кашніцкий ще раз підтвердив, що все сказане перед учасниками форуму не плід його уяви, а реальна дійсність. СБУ дотримується діаметрально протилежної думки.

— Якийсь час назад, не можу, на жаль, назвати точної дати, одним з районних судів Києва розглядалася справа, в ході якої заслуховували свідчення якогось Ф-ва, громадянина України. Він знаходився в так званих літніх таборах ісламської молоді під Херсоном. Організатором цих таборів виступала одна громадська українська організація, назви якої не оприлюднбватиму, але навчання і підготовка в ній носили суто релігійний характер. Аналіз літератури, яку використовували для навчання курсантів, показав наявність явних, відкритих або завуальованих закликів до непокори законній владі України. Виступаючи як свідок на процесі, Ф-в підтвердив це і заявив у суді, цитую дослівно: "Після курсу навчання в цьому таборі я був готовий убити будь-кого, хто словом або справою посміє образити мою віру". Тобто в наявності яскраво виражений екстремістський характер підготовки дітей, підлітків.

Серед тих, хто нелегально проникає до Європи через Україну, можуть бути і прихильники. Хоча сигнали про табори джихаду, наприклад, в Криму, надходили і раніше. Як відзначають деякі місцеві спостерігачі, ситуацію посилює те, що помірні лідери Меджлісу помалу втрачають свій вплив на кримськотатарську громаду. Їх тіснять відносно нові, переважно радикально настроєні течії, такі як "Хизб ут-Тахрир", чиї осередки розповсюджуються у Криму, а також всілякі "королі самозахоплень" землі. Уміло граючи на почуттях кримських татар, та й на земельних проблемах ці групи все активніше заявляють про себе гучними акціями, балансуючи на межі закону, пише "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «Під Херсоном діють табори з підготовки терористів - помічник муфтія України (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути