субота, 27 листопада 2021 17:46

Під генконсульством РФ повісили опудало Путіна в формі НКВС
19

У 88-мі роковини Голодомору під Генеральним консульством РФ у Львові провели акцію
Фото: Валерій Шмаков
Акцією хотіли вказати Росії на відповідальність за смерті мільйонів українців під час Голодомору
У 88-мі роковини Голодомору під Генеральним консульством РФ у Львові провели акцію
Під консульством РФ на гілці дерева повісили опудало Володимира Путіна в формі працівника НКВС
Під консульством РФ на гілці дерева повісили опудало Володимира Путіна в формі працівника НКВС

Сьогодні, 27 листопада, у роковини Голодомору під генеральним консульством РФ у Львові провели акцію пам'яті жертв геноциду. Організували її ветерани російсько-української війни, волонтери та активісти громадських організацій "Об'єднання добровольців" та "Апостольска чота".

Учасники акції на воротах генконсульства вивісили плакат з написом "Голодомор 1932–1933. Пам'ятаємо. Помстимося". Перед будівлею запалили свічки у пам'ять жертв та поклали колоски пшениці, перевязані синьо-жовтими та чорними стрічками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поки мама принесли сухарів, брат уже й задуб. Помер за столом" - як в українських селах виживали під час голодоморів

"Сьогодні вшановуємо пам'ять жертв, яких вбили лише за те, що вони були українцями. Заморили голодом тому, що не могли їх зламати, - каже голова "Об'єднання добровольців" Олена Живко. - Якщо б система могла їх налякати тюрмами, вони б не вбивали. Проводимо захід саме біля російського консульства, щоб нагадати: у геноциді винна саме Росія. Якщо б колись ті українці не були вбиті голодом, то сьогодні вони б не допустили окупацію Сходу. Але ми боролися тоді і будемо боротися зараз. Ще більше цінуємо свою незалежність, яка далася такими страшними жертвами. Нехай дітовбивці знають, що ми усе пам'ятаємо і не забудемо ніколи. Жодні російські війська не змусять нас забути, що ми українці".

Перфомансом у рамках акції стало символічне повішання на гілці дерева опудала працівника НКВС, який відбирав у людей хліб. Опудало було в масці, схожій на президента Росії Володимира Путіна. Львів'яни, які проходили повз, схвально сприймали дійство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Села повимирали. До них заселяли приїжджих з Росії - очевидець Голодомору

По закінченню заходу стіни консульства заклеїли плакатами із фотографіями дітей, що потерпіли від штучного голоду.

Акцію-пам'яті біля генконсульства Росії у Львові проводять шостий рік поспіль.

Також сьогодні у Львові біля пам'ятника Тарасові Шевченку відбудеться молитва за жертвами голодоморів, де кожен охочий зможе запалити лампадку.

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 27 листопада. У цей день проводять поминальні богослужіння, відвідують пам'ятні місця.

О 16:00 долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції "Запали свічку".

Голодомор-геноцид організувала радянська влада у 1932‑1933 роках, щоб зламати український спротив режиму. Державні органи вилучили продовольство й закрили кордони. Мільйони людей вмерло від голоду. Керівництво Радянського Союзу приховувало масову смертність в Україні та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували інші країни й діаспора.

Зараз ви читаєте новину «Під генконсульством РФ повісили опудало Путіна в формі НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути