субота, 31 жовтня 2020 14:12

Під час паузи в доступі до декларацій половина суддів КСУ змінили свої доходи

Під час паузи в доступі до декларацій половина суддів КСУ змінили свої доходи
Конституційний суд скасував електронне декларування для чиновників і суддів. Фото Рейтер

29 жовтня, коли був закритий публічний доступ до реєстру декларацій Національного агентства з питань запобігання корупції, 7 з 15 суддів Конституційного суду України оновили свої дані про доходи.
Про це свідчать дані з реєстру декларацій. Про це пише hromadske.ua

Зокрема повідомлення про суттєві зміни у розділі про доходи (в тому числі подарунки) 29 жовтня додали до декларації голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Він задекларував 181 тисячу гривень заробітної плати.

Також суттєві зміни з'явились у:

Ірини Завгородньої ㅡ понад 201 тисяча гривень заробітної плати;
Сергія Головатого ㅡ понад 206 тисяч гривень заробітної плати;
Олександра Литвинова ㅡ понад 189 тисяч гривень заробітної плати;
Володимира Мойсика ㅡ понад 211 тисяч гривень заробітної плати;
Віктора Колісника ㅡ понад 221 тисяча гривень заробітної плати (внесено 28 жовтня);
Олега Первомайського ㅡ понад 164 тисячі гривень заробітної плати.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень закону "Про запобігання корупції" та статтю 366-1 Кримінального кодексу України. Цим судді скасували відповідальність за недостовірні відомості в деклараціях чиновників і політиків, а отже, справи, які розслідуються за цією статтею, автоматично скасовуються. Також КС позбавив НАЗК багатьох повноважень, головне з яких — ведення відкритого реєстру електронних декларацій, а також їх перевірка на предмет недостовірних відомостей.

Однак Кабінет міністрів України 29 жовтня ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників. І вже 30 жовтня реєстр декларацій знову став відкритим для громадськості.

Ще до того, як реєстр був закритий НАЗК виявило у декларації судді Ірини Завгородньої за 2018 рік недостовірних відомостей на 615 тис. грн, а за 2019 рік — 754 тис. грн. До того ж журналісти Bihus.Info знайшли у чоловіка-пенсіонера Ірини Завгородньої квартиру за 13 млн грн в одному з престижних житлових комплексів Києва. Офіційно, чоловік Завгородньої отримує тільки пенсію.

Також під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного суду Володимира Мойсика НАЗК виявили ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України — використання завідомо підробленого документа.

Перед цим НАЗК також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безвіз з ЄС захищений - МЗС

Учора президент Володимир Зеленський направив у Верховну Раду законопроект, який передбачає дострокове припинення повноважень усіма суддями Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Під час паузи в доступі до декларацій половина суддів КСУ змінили свої доходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути