Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 08:12

Петербург скуповує йод через чутки про витік радіації на ЛАЕС

Сьогодні ранок для багатьох фармацевтів Санкт-Петербургу почався з появи в аптеках розторопних бабусь, які купували йод і йодомарін. Причиною так різко збільшеного попиту на йодомісткі препарати стало розповсюдження чуток про те, що в Ленінградській області на місцевій ЛАЕС відбувся витік радіоактивних речовин. Покупці, проявляючи витримку і мужність, в традиційних російських виразах пояснювали фармацевтам: "Краще перебдіти, ніж недобдіти".

Хто став розповсюджувачем чуток, поки невідомо, проте адміністрація Соснового Бору, де знаходиться Ленінградська ЛАЕС вирішила не миритися з розповсюдженням неправдивихфактів, і звернулася в правоохоронні органи з проханням з"ясувати походження даної помилкової інформації.

Спростували інформацію про викид небезпечних речовин і інші служби Санкт-Петербургу: МНС, Росспоживнагляд, Ростехнагляд і Грінпіс.

"Дані про радіаційну обстановку в районі розташування об"єктів ЛАЕС і на околицях Соснового Бору не відрізняються від природного природного значення, що свідчить про безпечну і надійну експлуатацію енергоблоків", - повідомляє в середу прес-служба Північно-західного регіонального центру МНС з посиланням на дані концерну "Росенергоатом".

Відділ природокористування і екологічної безпеки адміністрації Соснового Бору, у веденні якого перебувають всі потенційно небезпечні підприємства, підтверджує, що екологічна обстановка в місті в межах норми, наголошується в релізі.

В управлінні Росспоживнагляду по Петербургу сказали, що, за даними автоматизованої системи контролю і вимірювання радіаційного фону, стрибків рівня радіації також не зафіксовано. "За нашими даними, все в нормі, ніякого додаткового випромінювання не зафіксовано", - сказав співбесідник.

У свою чергу Північно-Європейськє міжрегіональне територіальне управління з нагляду за ядерною і радіаційною безпекою Федеральної служби з екологічного, технологічного і атомного нагляду через прес-службу Смольного повідомляє, що Ленінградська АЕС експлуатується в нормальному режимі. "Радіоактивних викидів не було, радіаційна обстановка на АЕС і в 30-кілометровій зоні на рівні природного фону", - мовиться в повідомленні.

У міському відділенні Грінпіс Росії " Інтерфакс" повідомили, що у них немає підтвердження інцидента на ЛАЕС. "Ми сьогодні заміряли радіаційний фон в місті, також наші фахівці заміряли його в Сосновому Бору - він в нормі", - сказав співбесідник.

Можливо, що причиною появи чуток стало те, що в неділю на станції для звичайного планового ремонту був зупинений четвертий блок (всього Ленінградська АЕС експлуатує чотири енергоблоки електричною потужністю 1 тис МВт кожен з реакторами типу РБМ). Зараз четвертий блок вже благополучно запущено, всі блоки несуть сумарне навантаження, відповідне робочій потужності і диспетчерському графіку.

Згідно ж з даними автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки АСКРО), вранці в середу радіаційний фон на проммайданчику Ленінградської АЕС і в місті Сосновий Бор складає 0,13 мкЗв/год, що відповідає значенням природної радіації для даної місцевості.

Далі, згідно інформації, що оповістила раніше, для планового ремонту буде зупинено перший блок ЛАЕС. У повідомленні від 19 травня, мовилося, що Ленінградська АЕС (ЛАЕС, Ленінградська область) 22 травня планує зупинити енергоблок N 1 для проведення планового ремонту. Передбачається, що ремонтні роботи продовжаться приблизно 60 діб.

Ленінградська АЕС входить до складу концерну "Росенергоатом" на правах філії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Петербург скуповує йод через чутки про витік радіації на ЛАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути