четвер, 22 жовтня 2009 13:51

Першою країною без води стане серце "Аль-Каєди"

Першою країною без води стане серце "Аль-Каєди"

Останнім часом тільки забезпечені люди в Ємені можуть забезпечити себе водою в повній мірі, так як централізовані водопроводи все частіше просто не працюють. Іншим залишається сподіватися на дощі, добродійність або красти, пише InoPressa, наводячи дані The Times.

Схоже, Ємен стане першою країною в світі, де повністю закінчиться прісна вода, пише видання. Конфлікти в цій арабській країні і народні хвилювання дозволяють зазирнути в майбутнє і побачити, що станеться, коли населення Землі вичерпає водні природні ресурси.

Уряд Ємену та експерти сходяться в тому, що за нинішніх обсягів споживання столиця країни Сана буде забезпечена водою ще близько 10 років, після чого джерела, що живлять водопровід пересохнуть, і два мільйони її жителів, очевидно, будуть змушені виїхати через дефіцит води.

У Ємені, де йдуть три племінні війни, лінії боїв проходять уздовж вади - пустельних долин, які наповнюються водою під час рідкісних дощів. При цьому в країні один з найвищих рівнів приросту населення - 3,46% на рік, що, швидше за все, в умовах нестачі води приведе до безладів в країні.

На виробництво місцевого наркотику йде 40% води

Зараз в Ємені середня забезпеченість водою на людину становить близько 100-200 кубометрів на рік, що значно нижче міжнародного мінімуму в 1000 кубометрів. Багато жителів країни змушені витрачати добру половину свого доходу лише на воду.

Підземні джерела спустошуються швидше, ніж можуть заповнитися, пояснює видання, особливо в районі столиці.

The Times пояснює, що єменці століттями жили в подібних умовах, проте зараз проблема посилилася через масове виробництво місцевого наркотику на основі рослини кат. Тільки на це йде близько 40% води.

Політики вже закликають відмовитися від ката, листя якого жують майже всі дорослі чоловіки в Ємені, або значно скоротити його виробництво. Також уряд країни розглядає варіант створення підприємства з виробництва прісної води з морської, проте він може виявитися занадто дорогим і не дозволить вирішити проблему вчасно.

Нагадаємо, що Ємен є батьківщиною предків Усами бен Ладена. Вважають, що саме в цій країні відбувається підготовка великої кількості терористів-бойовиків. У Ємені теракти вже декілька років не є чимось особливим.

Зараз ви читаєте новину «Першою країною без води стане серце "Аль-Каєди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути