понеділок, 03 вересня 2007 14:52

Першим російським космічним туристом стане депутат Держдуми

Першим російським космічним туристом, який відправиться на Міжнародну космічну станцію, може стати підприємець і депутат Державної Думи від фракції "Єдина Росія" Володимир Груздєв. У квітні Груздєв говорив про свої плани злітати в космос, але в минулу п"ятницю він відмовився від коментарів. Керівництво Роскосмоса як і раніше відмовляється називати ім"я майбутнього космічного туриста.

За неофіційною інформацією, контракт на суму близько 20 млн. доларів Груздєв підписав ще в липні. За нього клопотав голова палати Борис Гризлов.

Колеги-депутати вже звертаються до Груздєва: "Привіт, космонавт!" Льотчик-космонавт, колега Груздева по фракції "Єдина Росія" Олена Кондакова зізналася, що Груздєв благополучно пройшов медкомісію. Огляд показав, що Груздєв "практично здоровий і придатний до космічного польоту впродовж семи діб". При цьому якщо в 80-і роки комісію проходив один з 150 претендентів, то тепер - лише один з 250. Але до космічних туристів вимоги м"якші, ніж до професійних космонавтів. У липні Груздєв, Кондакова і інші депутати від "Єдиної Росії" урочисто відкрили студентський конкурс фотографій "Москва - столиця світової космонавтики". У серпні Груздєв провів телеміст з екіпажем Міжнародної космічної станції, а до цього брав участь в експедиції "Арктика-2007", занурюючись в батискафі на дно Північного Льодовитого океану.

За даними агентства "Інтерфакс", перший російський космічний турист може відправитися на орбіту не раніше осені 2009 року. Спочатку Роскосмос планував організувати приватний тур осінню 2008 року, але згодом виявилось, що місця для туристів на осінь 2008 і весну 2009 року вже викуплені для іноземних мандрівників компанією Space Adventures. Починаючи з наступного року, ціна квитка в космос складатиме 30-40 мільйонів доларів.

Як пише газета "Известия", якщо Груздєв полетить в космос, то стане першим російським космічним туристом. Раніше Роскосмос вивів на орбіту чотирьох американців і одного громадянина ЮАР, які заплатили за польоти від 20 до 25 мільйонів доларів.

Журнал Forbes оцінює статки Груздєва в 820 млн. доларів. Разом з Олександром Занадворовим він контролює ЗАТ "7К Інвест Холдинг", якому належить 74,81% акцій мережі універмагів "Сьомий континент" і 99,46% акцій ВАТ "Мкапітал", якому належить велика частина нерухомості "Сьомого континенту".

Зараз ви читаєте новину «Першим російським космічним туристом стане депутат Держдуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути