четвер, 20 серпня 2020 15:27

Перший Герой України: цікаві факти з біографії легендарного Бориса Патона

Перший Герой України: цікаві факти з біографії легендарного Бориса Патона
Учений запевняв, що одним із головних досягнень Інституту електрозварювання є так званий шов Патона. Фото: НАН України

19 серпня помер легендарний науковець, президент Національної академії наук України Борис Патон. Пішов із життя у 101 рік. Останні тижні провів у лікарні через проблеми із серцем.

Пропонуємо згадати цікаві факти з біографії видатного Бориса Патона.

Євген Патон — батько академіка — був засновником та директором Інституту електрозварювання. Учений займався проєктуванням та спорудженням мостів. 1953-го міст через Дніпро в Києві назвали на честь Євгена Патона, під чиїм керівництвом і будували міст.

Національну академію наук України Борис Патон очолив 1962 року. Патон був однолітком академії, яку заснував гетьман Павло Скоропадський 1918-го.

Борис Патон — перший, кого нагородили званням Героя України. Цю відзнаку він отримав 26 листопада 1998-го "за самовіддане служіння нації, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, що сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі".

Зварювання під водою, у космосі та в організмі людини — ці та багато інших наукових відкриттів зробив учений. Патон сконструював найперший прилад для обробки металу в космосі за допомогою пучка променів Вулкан, який випробували 1969-го на космічному кораблі Союз-6.

1995 року Патон катався на монолижі Дніпром і зламав шийку стегна. Дізнався, що його кістку різали механічною пилкою. Після цього науковець зібрав нараду і почав розробляти лазерну методику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили обставини смерті Бориса Патона

Учений запевняв, що одним із головних досягнень Інституту електрозварювання є так званий шов Патона. Цей шов – унікальна технологія зварювання живих тканин, під час якої крововтрати менші, ніж під час звичайної ниткової операції. Також це зменшує час її проведення.

Прощання з президентом Національної академії наук Борисом Патоном планується у клубі Кабінету міністрів. Про це повідомила пресслужба НАН України.

Зараз ви читаєте новину «Перший Герой України: цікаві факти з біографії легендарного Бориса Патона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути