пʼятниця, 04 травня 2018 20:23

Перепис покаже, чого бояться українці

Перепис покаже, чого бояться українці
Євген Головаха: Відомча статистика Міністерства внутрішніх справ недостовірна. Тому спотворена картина стану злочинності в країні. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Загальний перепис — лише верхівка айсберга. Важливо дізнатися про ставлення людини до світу і до життя.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів соціолог Євген Головаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демограф прогнозує значне скорочення населення України

"До переліку питань перепису можна було б додати соціологічні запитання, що передбачають не суто об'єктивні характеристики людини, а її ставлення до світу і життя. Ми про це ще у 1990 роки говорили з Державною службою статистики України. У нас складана ситуація зі злочинністю. Могли б запитати - чи потрапляли ви в ситуацію, коли проти вас чинили злочин? Такі запитання важливі", - вважає соціолог.

Відомча статистика Міністерства внутрішніх справ недостовірна. Тому спотворена картина стану злочинності в країні, вважає соціолог.

"Багато людей не звертаються по допомогу до правоохоронних органів. У багатьох випадках правоохоронці не фіксують злочинів, не хочуть собі черговий "вісяк". Для соціологів, наприклад, важливо знати, чи були люди колись жертвами нападу чи якогось злочину. Тоді можна було б дивитися і оцінювати роботу МВС вже не з їхніх відомчих статистичних даних, а так, як бачать це люди. Є система американських показників, яка щороку знімається. З приводу злочинності вони ставлять питання: чи не страшно вам ввечері повертаючись додому, стати жертвою нападу? Бояться люди чи ні - теж важливо. Щоб знати, які регіони, локальні спільноти є найбільш вразливими з точки зору психологічного сприйняття. Загальний перепис - лише верхівка айсберга. Треба знати результати в кожному місті, районі", - пояснив він.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав українців готуватися до перепису населення.

Про це він написав у Twitter.

"Ці підрахунки дадуть нам зрозуміти реальну ситуацію в країні, проблеми розвитку, використання ресурсів", - повідомив голова уряду.

Зараз ви читаєте новину «Перепис покаже, чого бояться українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути