Ексклюзиви
вівторок, 06 липня 2010 18:53

Перехід на 11-річку потрібно було узгодити з фахівцями

Перехід на 11-річку потрібно було узгодити з фахівцями

Питання 11-річки дуже пов'язане з питанням обов'язкової дошкільної освіти з 5-ти років. Так доктор педагогічних наук, керівник наукового проекту Міністерства освіти з підвищення кваліфікації педагогічних працівників Лідія Даниленко прокоментувала Gazeta.ua запровадження Верховною Радою 11-річного шкільного навчання і обов'язкового дошкільного навчання з 5-ти років.

"Повернення до 11-річки можна вважати скороченням навчання. Дітям ніби-то не дали довчитися 1 рік. Але дошкільна освіта з 5-ти років гарантує ранній розвиток дитини. Для дітей, які по-суті будуть вчитися з 5-ти років до 11-го класу, - це нормальна річ. Таким чином навчальний термін є збалансованим", - сказала Даниленко. Вона проінформувала, що у європейських країнах дітей віддають у дошкільні навчальні заклади уже з 3-х років. В України також з'явилися приватні дитячі садки, у яких діти окрім відвідування уроків мають денний сон, 4-разове харчування, прогулянки. Їх нормальний дитячий режим не порушується.

"Правда, якщо запроваджувати такий порядок масово, потрібно розробити програму "нульового" класу, адоптувати до нього шкільну систему, перепідготовки педагогів. Краще б відвідування дошкільних закладів з 5-ти років зробили б добровільним, а не у наказовій формі. Наприклад, якщо у районі 60 шкіл, то 30 мали б приймати дітей з 5-ти, а 30 - з 6-ти. Це б забезпечило плавний запуск системи", - вважає педагог. Вона наголосила, що діти, які зараз вчаться за 12-річною системою, повинні випуститися за нею ж. Змінювати їх підручники і програми не варто.

"Шкода, що такі серйозні питання приймаються швидко, без проведення конференцій, узгодження з фахівцями - провідними педагогами, ректорами вузів. Треба було зробити опитування батьків і школярів - як зручно їм самим? Я жодного такого дослідження не бачила", - наголосила Даниленко.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила 11-річне шкільне навчання, а також запровадила обов"язкову дошкільну освіта дітей старшого дошкільного віку.

Зараз ви читаєте новину «Перехід на 11-річку потрібно було узгодити з фахівцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути