Ексклюзиви
вівторок, 06 липня 2010 17:00

Українську систему освіти повернули у російську рамку

Українську систему освіти повернули у російську рамку

Депутатське голосування за 11-річний термін здобуття повної загальної середньої освіти означає повернення у російську рамку нашої системи освіти.

Так вважає одна з авторів системи зовнішнього незалежного тестування школярів та абітурієнтів вишів Лілiя Гриневич. Вона також є координатором напрямку "Суспільство знань" в Уряді Змін Арсенія Яценюка.

"Це є повернення у російську рамку нашої системи освіти. Фактично Партія Регіонів і влада скористались непідготовленістю реформи переходу до 12-річної освіти, яка була спроектована для того, щоб Україна могла увійти в європейський освітній простір", - зазначила Гриневич.

На її думку, сьогодні сам зміст освіти ставить значно вищі вимоги до наших молодих людей, ніж було раніше.

"Вони повинні вміти комунікувати іноземними мовами, володіти інформаційними технологіями. Взагалі потік інформації значно більший. Очевидно, щоб зберегти здоров'я дітей, щоб оновити зміст освіти, надати людям ті компетентності, які їм потрібні у сучасному суспільстві, нам потрібно було перепроектувати нашу освіту на 12-річну, яка сьогодні є всюди у світі. На пострадянському просторі 11-річна освіта залишилася лише в Білорусі і Росії. Проте ми цю реформу успішно провалили", - розповіла експерт.

За словами Гриневич, не був оновлений зміст освіти, трирічна профільна школа не була готова, не була підготовлена мережа закладів. Тому була і хвиля невдоволення у людей, які не розуміли, що додатково отримують діти у цій трирічній профільній школі.

"В таку непідготовлену трирічну профільну школу не можна було посилати дітей. Нам треба було розробити державну програму, якій надати реальне фінансування і державну підтримку. Натомість Партія регіонів скористалась загальним суспільним невдоволенням непідготовленості цієї реформи. Внесла зміни в закон, де повернула стратегічно нашу освіту з орієнтації на європейський освітній простір в проросійську сторону. Я вважаю, що це великий крок назад", - переконана експерт з питань освіти.

Гриневич вважає, що причини провалу переходу на 12-річну систему освіти слід шукати у неналежному фінансуванні та відсутності підтримки з боку держави.

"Упродовж всіх років незалежності України для жодної з влад, жодного уряду освіта не була пріоритетним напрямком. Наприклад, підручники для 12-річної школи. Діти, які закінчили 9 клас мали проблеми з тим, що підручники до них надходили наприкінці 1- го семестру, під новорічну ялинку. Ми ще можемо говорити про забезпечення шкіл для профільного навчання відповідними кабінетами, інформаційне забезпечення. Для того, щоб ця реформа була успішною, влада повинна визнати освіту реальним пріоритетом", - додала вона.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українську систему освіти повернули у російську рамку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути