субота, 27 жовтня 2018 18:43

Перехід на зимовий час: все, що цікаво знати

Автор: Уніан
  Україна переходить на зимовий час.    28 жовтня о 4.00 годинники треба перевести на годину назад
Україна переходить на зимовий час. 28 жовтня о 4.00 годинники треба перевести на годину назад

Україна переходить на зимовий час. О 4.00 28 жовтня годинники треба перевести на годину назад.

Чому переводять годинники, чия була ідея, хто від неї відмовився та як адаптуватися до "зимового часу" зібрала Gazeta.ua .

Чому переводять годинники

Перехід на зимовий час в Україні вже понад 20 років поспіль здійснюється в останню неділю жовтня згідно з постановою Кабінету міністрів.

Кому належить ідея

Ідея переходу на "літньо-зимовий" порядок обчислення часу належить американському політикові Бенджаміну Франкліну. У 1784 році, будучи американським послом у Франції, він опублікував лист із такою пропозицією. Все для того, щоб люди могли працювати довше, не витрачаючи на освітлення недешеві свічки. Офіційно два режими часу вперше запровадили у Великій Британії 1908 року. Масово ідею Франкліна почали підтримувати і впроваджувати лише з 1916 року.

Автор: Личности
  Ідея переходу на "літньо-зимовий" порядок обчислення часу належить американському  політикові Бенджаміну Франкліну
Ідея переходу на "літньо-зимовий" порядок обчислення часу належить американському політикові Бенджаміну Франкліну

У яких країнах є літній і зимовий час

Сьогодні на літній і зимовий час переходять 110 країн світу. Зокрема, у Північній півкулі "літньо-зимовий" порядок обчислення часу діє майже повсюдно в США, Канаді, Мексиці (крім низки штатів і провінцій, наприклад, Саскачеван в Канаді), повністю у всіх країнах Європи, окрім Ісландії, Росії і Білорусі, а також на Кубі, в Марокко, Ірані, Сирії, Йорданії, Лівані, Ізраїлі, Палестині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може скасувати переведення годинників

У Південній півкулі літній і зимовий час використовують в Австралії (у низці штатів), Новій Зеландії, Чилі, Бразилії (у низці штатів), Парагваї.

Відмовилися від використання "літньо-зимового" порядку обчислення часу Японія, Китай, Індія, Сінгапур і інші країни, а також деякі колишні союзні республіки СРСР.

Автор: Вікіпедія
  Сьогодні на літній і зимовий час переходять110 країн світу
Сьогодні на літній і зимовий час переходять110 країн світу

Які країни відмовляються переводити годинники

Наступного року в усіх 28 країнах Євросоюзу стрілки годинника переведуть востаннє. За яким часом жити – зимовим чи літнім - кожна країна вибере сама для себе.

Чому країни відмовляються від переведення годинників

Причини для відмови від переходу на літній час у кожної держави різні. Перше - переведення годинників на літній час і назад не є доцільним у всіх широтах. Так, у тропічних та екваторіальних широтах пори року виражені незначно, і тривалість світлового дня протягом всього року практично не змінюється.

Друге. Із запровадженням нових технологій економія електроенергії при переході з одного часу на інший стала менш значною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південна і Північна Кореї синхронізують годинники

Третє. Переведення годинників негативно позначається на роботі транспорту (в цей час підвищується аварійність на дорогах), а також призводить до збоїв у багатьох системах.

Четверте. Медики стверджують, що переведення годинників може негативно вплинути на організм людини і спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям. Зокрема, це призводить до порушення режиму сну, роботи серцево-судинної та імунної систем, а також інших обмінних процесів.

У перші ж дні переходу на зимовий час фахівці радять не планувати важливих справ і уникати сильних навантажень

Як адаптуватися до зимового часу

Зміна режиму - це стрес для організму. Для того, щоб уберегти свій організм, фахівці рекомендують за тиждень до "годинникових операцій" лягати щодня на 15 хвилин пізніше. Перед сном бажано прийняти теплу ванну, відкласти подалі від ліжка ґаджети, випити чай і зробити масаж. Вранці потрібно добре поснідати, після роботи подихати свіжим повітрям. Вітамінною підтримкою стане вживання гранатів, винограду, грибів, гарбуза і хурми.

Автор: Вголос
  У перші ж дні переходу на зимовий час фахівці радять не планувати важливих справ і уникати сильних навантажень
У перші ж дні переходу на зимовий час фахівці радять не планувати важливих справ і уникати сильних навантажень

У перші ж дні переходу на зимовий час фахівці радять не планувати важливих справ і уникати сильних навантажень. Особливо обережними слід бути водіям і людям, які страждають на серцево-судинні захворювання.

В Україні переводять час двічі на рік – в останню неділю березня переходять на літній час, а в останню неділю жовтня – на зимовий. 2011 року була спроба скасувати перехід на літній-зимовий час, але потім це рішення скасували через нарікання жителів Західної України (о 7-й ранку ще дуже темно), а також через проведення в Україні футбольного Євро-2012.

Зараз ви читаєте новину «Перехід на зимовий час: все, що цікаво знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути