За словами прес-секретаря УПЦ Московського патріархату Василя Анісимова, у заповітному кошику обов"язково повинні бути два атрибути — паска і крашанки — розписані варені яйця, символ Воскресіння.
"У кошик можна покласти все, що ви самі приготували: домашні ковбаски, буженину тощо. Тобто те, чим можна розговлятися після тривалого посту. Крім того, деякі продукти, наприклад, пару крашанок, потрібно обов"язково залишити у храмі. Священнослужителі відвезуть це потім у в"язниці та дитячі будинки. А ось алкогольні напої, не дивлячись на традицію, що склалася, за церковними канонами нести не слід. Адже цей день слід зустрічати з радістю, а не у пияцтві. Потрібно також не забути запалити свічку", — розповідає Анісимов. За його словами, у храм потрібно обов"язково йти голодним. Крім цього, у жодному разі не можна класти у кошик предмети, що колють, — ніж або виделку.
Не дивно, що перед Великоднем у супермаркетах і на ринках буде страшний ажіотаж. Уже з"явилася інформація, що може виникнути дефіцит яєць. Щоправда, експерти у цьому сумніваються. Директор однієї із дослідницьких компаній Михайло Грищенко каже, що виробники чудово знають, що у цей час попит на таку продукцію збільшується, тому збільшують об"єми виробництва. Згоден з ним і директор Української торгової асоціації Ігор Кишко.
Витратитися доведеться і господиням, які звикли пекти традиційну святкову паску своїми руками, а не купувати вже готову у супермаркеті. Адже буквально за рік ціни на необхідні інгредієнти зросли у півтора рази. Наприклад, необхідне для випічки паски молоко піднялося у середньому на гривню з 3,50 грн. до 5 грн. за літр, яйця подорожчали у середньому на 3 грн., 100 г дріжджів піднялися з 50 коп. до 2 грн. у середньому. Майже на гривню підскочила вартість масла і муки, які також необхідно додавати у страву. У результаті виходить, що вартість печеної паски збільшилася у середньому на 10 грн. з 20-22 грн. у 2008 році до 30-32 грн. у нинішньому, пише Сегодня.
Коментарі