четвер, 07 липня 2016 14:50

Перед поїздкою в Крим українцям варто зробити два закордонні паспорти - юрист

Перед поїздкою в Крим українцям варто зробити два закордонні паспорти - юрист
www.pinterest.com

Перед поїздкою в Крим українцям варто зробити два закордонні паспорти. Один лишити на материковій Україні, інший взяти з собою. Аби в разі втрати документів, була можливість ідентифікуватись. Про це під час прес-конференції повідомив Сергій Заєць, юрист Регіонального центру з прав людини.

Такі дії зумовлені неможливістю відновити втрачені документи на півострові.

"Громадяни України, які втратили паспорт на території окупованого Криму, позбавлені легальних можливостей відновити посвідчення особи. Якщо їм в обхід законодавства все-таки вдається через Керченську протоку потрапити до Генерального консульства України в Ростові-на-Дону, там вони зіштовхуються з поборами та принизливим ставленням", - розповів юрист.

Як приклад правозахисник навів справу українця Сергія Антоненка. Чоловік у червні цього року поїхав до Криму. Там став жертвою розбійного нападу - залишився без грошей та документів. Хоча за цим фактом у Криму було порушено кримінальну справу, російські прикордонники не дозволили йому виїхати з Криму. Він отримав письмову відмову, а на словах йому пояснили: якби він був хоча б громадянином Білорусі, правоохоронці пішли б йому на зустріч, проте для українців цього не робитимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні віздначатимуть День опору кримчан

Сергій Антоненко через Керченську протоку виїхав до консульства України в Ростові-на-Дону.

"Консульство зустріло мене зачиненими дверима з нагоди дня Конституції України. Крім того, від людей вимагали сплати значно більших сум, аніж це передбачено законодавством. Наприклад, за оформлення закордонного паспорта замість 10 доларів вимагали 150. А мені особисто видали дві квитанції на суму біля 65 доларів замість 35, які офіційно передбачені за видачу посвідчення на повернення в Україну", - розповів постраждалий.

За його словами, під консульством утворювалися кількаденні черги, а співробітники консульства демонстрували принизливе ставлення до громадян. Чоловік став свідком того, як співробітники консульства радили українцю з Криму задля вирішення проблем відмовитися від українського громадянства та отримати російський паспорт.

Лише через розголос ситуації у ЗМІ Сергій Антоненко зміг швидко отримати документи і повернувся в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Було відчуття, що Україна кинула Крим - Афанасьєв

Юрист Сергій Заєць закликав уряд України розробити дієві механізми захисту прав українців у Криму.

"Випадок Сергія - це перша ластівка. Можна прогнозувати, що проблема українських громадян у Криму буде набувати більшого розмаху. Це стосується тих, хто постійно проживає у Криму. Необхідно звільнити їх від плати за оформлення документів, надати можливість подавати заявки на оформлення документів в електронній формі тощо", - заявив Сергій Заєць.

Справу Сергія Антоненка планують передати до Європейського суду з прав людини щодо порушення свободи пересування як з боку Росії, так і України.

Зараз ви читаєте новину «Перед поїздкою в Крим українцям варто зробити два закордонні паспорти - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути