Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2008 09:36

Пентагон відмовився модернізувати польську систему протиповітряної оборони

Розміщення американської бази ПРО створює Польщі додаткову небезпеку, заявив учора увечері міністр національної оборони Польщі Богдан Кліх, уточнивши, що Варшава чекає від Вашингтона "компенсації". При цьому глава польського оборонного відомства повідомив, що "зі сторони США є готовність до ведення переговорів на тему "пакету з модернізації" озброєних сил Польщі", що може понизити ризики від розміщення бази протиракет. Коментуючи останні польсько-американські консультації з ПРО, міністр підкреслив, що "для Варшави найважливішим є результат, а не швидкість переговорів".

У свою чергу, адміністрація Буша пообіцяла врахувати стурбованість Польщі. За словами помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Денієла Фріда, "поляки переконливо доводять, що система протиракетної оборони може піддати їх додатковим ризикам, які повинні бути враховані". "Ми розуміємо це... Ми дуже серйозно беремо до уваги міркування Польщі", - заявив він.

При цьому Пентагон вдень раніше по суті відкинув вимогу Варшави модернізувати польську системи ППО в обмін на прийом бази протиракет і підписати двосторонню угоду про військову співпрацю. Як підкреслив прес-секретар Пентагону Джеф Моррелл, США і так "зіграли найважливішу роль в тому, що Польща знайшла членство в НАТО". Крім того, Польща є "найбільшим в Європі одержувачем американської військової допомоги", додав він, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон відмовився модернізувати польську систему протиповітряної оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути