субота, 07 липня 2018 15:02

Педофілам загрожує довічне: законопроект

Педофілам загрожує довічне: законопроект

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що пропонує посилити покарання для педофілів.

У ньому пропонується радикально збільшити термін тюремного ув'язнення за згвалтування дітей: до 20 років, без верхнього мінімуму покарання (на даний момент дають від 7 до 15 років залежно від тяжкості наслідків для потерпілого).

Право умовно-дострокового звільнення у педофілів пропадає. Крім того, якщо засуджений вчинив повторно аналогічне правопорушення, йому може загрожувати довічне ув'язнення. Також довічний термін пропонується давати за повторне "насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом" (ст. 153 КК України). Зараз за це дають від 3 до 15 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тато змушував дочку робити інтимні фото для продажу

Однак, законопроект також пропонує альтернативу: у зловмисника, який отримав 20 років за згвалтування неповнолітньої, буде шанс покинути в'язницю достроково після 10 років відбування покарання. Для цього йому необхідно погодитися на "добровільну міру медичного характеру", так звану хімічну кастрацію - процедуру, при якій в кров людини вводяться спеціальні препарати, що зменшують сексуальний потяг і активність. Для цього судом призначається експертиза, за результатами якої і приймається рішення про заміну частини покарання хімічною кастрацією. Такий захід заміни покарання застосовують в США, Великобританії, Росії, Казахстані, Німеччині та інших країнах світу.

Згідно зі статистичною інформацією ГПУ, в останні кілька років в Україні спостерігається зростання кількості правопорушень, пов'язаний з посяганням на статеву свободу та недоторканість неповнолітніх.
Так, в 2015 році правоохоронці задокументували 233 випадки розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК України) та 37 випадків статевих стосунків з особами, які не досягли статевої зрілості, тобто 16 років (ст. 155 КК України). З 2016-му за статтею 156 задокументовано вже 272 злочини та 51 випадок статевих стосунків з неповнолітніми. 2017 рік - 285 випадків розбещення і 50 випадків статевих стосунків з дітьми. Тільки з січня по травень цього року правоохоронці задокументували 59 злочинів за статтею 155.

Зараз ви читаєте новину «Педофілам загрожує довічне: законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути