понеділок, 23 лютого 2009 09:12

Сумнозвісна в"язниця Абу-Грейб знов відкрилася

Сумнозвісна в"язниця Абу-Грейб знов відкрилася
В"язниця Абу-Грейб в Іраку, що здобула погану славу на весь світ після серії скандалів пов"язаних зі знущаннями американської охорони над іракських в"язнів, знов введена в експлуатацію. Але відтепер вона функціонуватиме під іншою назвою. Як повідомив сьогодні заступник міністра юстиції Бушу Дазай, Центральна в"язниця Багдада з сьогоднішнього дня знову працює.

За його словами, вона покликана зняти проблему перенаселеності в"язниць країни, і туди з інших місць ув"язнення вже переведено 400 осіб. До кінця місяця будуть доставлені ще більше трьох тисяч в"язнів. Всього в цій в"язниці зможуть утримуватись від 12 до 15 тис. ув"язнених.

Найбільша в столиці в"язниця, розташована в 25 км. від Багдаду, була побудована в 1960-х роках на площі в 1000 гектарів. Вона давно стала символом злочинів режиму Саддама Хусейна проти власного народу, тому що в ній катували і стратили, за деякими даними, більше чотирьох тисяч політичних противників колишнього іракського керівництва.

На початку 2004 року надбанням світової громадськості стали випадки тортур і знущань з іракських в"язнів з боку американських військових, після чого Абу-Грейб стала символом жорстокого відношення до ув"язнених. У 2006 році вона була передана іракській владі і закрита. Планувалося переобладнати в"язницю під сховище і ніколи більше не використовувати по прямому призначенню. Проте час вніс свої корективи.

Після ремонту Центральна в"язниця Багдаду обладнана тренажерним залом для занять спортом, комп"ютерним класом, медичними кабінетом і навіть дитячим майданчиком з фонтаном, де в"язні можуть бачитися з родичами, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Сумнозвісна в"язниця Абу-Грейб знов відкрилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути