пʼятниця, 05 травня 2006 15:35

ООН допитає США з приводу катувань у в"язницях

Жорстоке поводження американської влади з ув"язненими стане в п"ятницю предметом розгляду комітету ООН у катуваннях. На засіданні комітету в Женеві відповідь будуть тримати 30 чиновників держдепартаменту США, міністерств оборони, юстиції і внутрішній безпеки. Їм доведеться прояснити ситуацію з таємними в"язницями і відповісти на запитання про те, чи санкціонувалося застосування визначених методів катувань високопоставленими представниками адміністрації президента Джорджа Буша.

Десять фахівців-правознавців проведуть перехресний допит американських чиновників на чолі з головним юридичним радником держдепартаменту Джоном Белінджером.

Слуханням, що триватимуть до понеділка, надається величезне значення, говорить Дженнивер Даскал з правозахисної організації "Human Rights Watch".

- Цікаво, що вперше Сполучені Штати звітують у питанні про катування й інші способи впливу, які вони застосовували після подій 11 вересня, - сказала вона.

Зловживання в багдадській в"язниці "Абу-Грейб", в Афганістані, а також довге утримання в"язнів без суду і пред"явлення обвинувачень під вартою в Ґуантанамо, дали підстави правозахисникам стверджувати, що Вашингтон порушує Конвенцію про права людини, підписану США.

Тим часом, американська влада відкидає обвинувачення в застосуванні катувань у відношенні ув"язнених і заявляє, що виконують заборони ООН на застосування силового впливу.

Варто відзначити, що комітет ООН у катуваннях не має офіційних повноважень і не може накласти санкції, проти країни-підписанти повинні виконувати його рекомендації, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «ООН допитає США з приводу катувань у в"язницях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути