середа, 15 квітня 2020 17:38

Паспорт у смартфоні визнали офіційним документом

Паспорт у смартфоні визнали офіційним документом
В Україні узаконили електронні паспорти. Фото: facebook.com/eGovernanceUkraine

Уряд схвалив постанову про електронні паспорти у застосунку "Дія". Відтепер паспорти у смартфоні офіційно визнали цифровими аналогами паперових документів.

Зараз тестують е-паспорти понад 17 тис. українців, а найближчим часом цифрові документи стануть доступні в мобільному застосунку "Дія", повідомили на офіційній сторінці Міністерства цифрової трансформації України у Facebook.

Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-картку та витяги з неї. Для тих, хто досі не замінив на ID-картку паперовий паспорт громадянина України, теж знайшли рішення.

"Якщо у вас немає ID-картки, ми оцифрували закордонний біометричний паспорт, який так само посвідчує вашу особу. Він надає такі ж права і можливості, як і паперовий, що діє всередині країни. Кількість українців із закордонним біометричним паспортом значно перевищує кількість власників ID-карток. Це означає, що більше громадян зможуть користуватися е-паспортом для посвідчення своєї особи. До речі, Україна перша у світі держава, де можливо користуватися цифровим паспортом і водночас не пред'являти паперового чи пластикового аналогу", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Е-студентський: "Дія" відкриває широкий доступ до документа

Як розповіли в Мінцифри, е-паспорти можна буде використовувати для посвідчення особи при перевірці правоохоронцями. А також на пошті, під час отримання посилок, листів та під час придбання алкоголю чи тютюну для підтвердження досягнення повноліття.

Наразі користувачами застосунку "Дія" є вже понад 2,1 млн українців. А по завершенні карантину громадяни зможуть активно користуватися е-паспортами під час поїздок залізничним або повітряним транспортом, медичного обслуговування, банківських операцій та отримання адміністративних послуг.

26 березня в Україні запустили реєстрацію на тестування цифрових паспортів у мобільному додатку "Дія".

Для фізичних осіб - підприємців на порталі "Дія" Міністерство цифрової трансформації України вирішило запустити комплекс електронних послуг.

Вони будуть зручними для фізичних осіб - підприємців: відкриття, внесення змін та закриття.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт у смартфоні визнали офіційним документом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути