середа, 30 червня 2010 12:50

Пасмо волосся Наполеона продали за $13 тисяч

Пасмо волосся Наполеона продали за $13 тисяч

У новозеландському Окленді на аукціоні продали волосся великого завойовника Наполеона Бонапарта, а також ще 40 лотів із зібрання початку XIX століття.

Локон волосся зрізав британський офіцер Дензіл Іббетсон, який був прикомандирований на острів Святої Олени, де часто спілкувався імператором у вигнанні . У 1860-х роках англієць разом з сином переїхав до Нової Зеландії, а колекцію малюнків з атлантичного острова та інших пам'ятних предметів захопив з собою.

Півтора століття ніхто, крім нащадків Іббетсона, не бачив цієї колекції. Громадськість дізналася про неї лише в лютому, коли маєток Іббетсонів відвідали мистецтвознавці, яких вразила маленька скринька з локоном.

У результаті волосся Наполеона було продано $13 тисяч. Топ-лотом торгів стала літографія, на якій полководець зображений Іббетсоном лежачим на смертному одрі - вона пішла за $14,5 тис. Перший консул Французької республіки помер в 1821 році від гепатиту. За версією деяких істориків, Наполеона отруїли, на що вказує підвищений вміст миш'яку у волоссі.

І локон, і літографію придбав покупець, що подзвонив з Лондона і побажав залишитися невідомим. Щоденник офіцера був проданий за $9,5 тисяч.

В аукціоні взяли участь покупці з Франції, США, Гонконгу, Литви. Частина лотів, в тому числі нарис садиби Наполеона Лонгвуд-хаус, купив парижанин, який присягнувся переправити меморабіліі назад на острів Святої Єлени.

Наполеон прибув на місце свого останнього вигнання в 1815 році. Його будинок розташовувався на гірському плато в 8 км від головного порту острова Джеймстауна. Імператор коротав час читаючи, розмовляючи з офіцерами. Іббетсон згадував, що уродженець Корсики не залишав планів помститися британцям навіть після нищівної поразки при Ватерлоо.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Пасмо волосся Наполеона продали за $13 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути