неділя, 17 лютого 2008 17:38

Парламент Косово проголосив незалежність краю

Парламент Косово проголосив незалежність краю
В неділю, 17 лютого, парламент Косово одноголосно проголосував за відділення цієї території від Сербії і проголосив незалежність краю.

Це рішення було ухвалене на позачерговому засіданні парламенту, яке було скликано прем"єр-міністром Косово Хашимом Тачи в неділю.

В ході цього засідання Хашим Тачи звернувся з промовою до членів парламенту, в якій гарантував безпеку всім національним меншинам краю, у тому числі і сербському населенню, що становить близько 10 відсотків від загального числа жителів регіону. Він також запевнив світову спільноту в прихильності плану Марті Ахтісаарі і подякував ООН за роль цієї організації в рішенні косовського питання.

Потім до парламентаріїв звернувся президент краю Косово Фатмір Сейдіу, який закликав пошанувати пам"ять тих, хто пожертвував своїм життям заради отримання незалежності. Він також заявив, що Косово прагнутиме до вступу в НАТО і євроінтеграції. У найближчі тижні, за словами президента, повинна бути прийнята конституція Косово.

Після президента на трибуну знов піднявся прем"єр-міністром Хашим Тачи. Він звернувся із словами подяки до представника сім"ї Яшарі, яка, за словами Тачи, "внесла значний внесок до справи незалежності Косово", а потім зачитав парламентаріям текст Декларації незалежності.

Потім на голосування було поставлено питання про незалежність краю. Косовські депутати проголосували "за" одноголосно.

Окрім Декларації про незалежність краю, парламентарії також прийняли прапор і герб майбутньої незалежної держави. Затвердження гімну було перенесене на невизначений час.

Прем"єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца вже назвав незалежне Косово "лжедержавою на території Сербії".

C 1999 року край Косово знаходився під управлінням ООН, формально залишаючись частиною території Сербії. Багаторічні переговори про статус краю не увінчалися успіхом - власті Сербії продовжують наполягати на тому, що ні за яких умов не змиряться з незалежністю Косово.

Російські власті раніше заявили, що у разі оголошення краєм незалежності, мають намір скликати консультації Ради безпеки ООН. Нагадаємо, в ході консультацій з цього питання в четвер лише п"ять держав з 15 членів Совбеза висловилися за надання Косово суверенітету, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Парламент Косово проголосив незалежність краю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути