понеділок, 25 квітня 2011 10:45

Спецтема: Великдень

Папа Римський закликав Європу солідарно приймати біженців з Північної Африки

Папа Римський закликав Європу солідарно приймати біженців з Північної Африки

Папа Римський Бенедикт XVI у своєму традиційному великодньому зверненні "Urbi et Orbi" закликав врегулювати кризу в Лівії мирним, а не збройним шляхом.

"Сподіваюся, місце зброї в Лівії займуть дипломатія та діалог… Світло миру й людської гідності має подолати тьму розподілу, ненависті й насилля", - наголосив понтифік.

Папа Римський закликав також до солідарності з біженцями. За його словами, добрі люди мають виявляти гостинність до постраждалих.

"Нехай усі люди доброї волі відкриють свої серця, аби привітати їх, аби насущні потреби великої кількості братів і сестер зустріли відгук, зміцнілий у своєму єднанні", - наголосив понтифік.

Європейські країни повинні "злагоджено і солідарно" прийняти біженців з охоплених заворушеннями країн, наголосив глава Римо-католицької церкви. А молодь країн Північної Африки Бенедикт XVI закликав долучитися до будівництва суспільства, в якому буде подолано бідність, а політики поважатимуть достоїнство простих громадян.

Такі тези у промові Папи стали реакцією на наплив біженців з Тунісу та Лівії, які прибувають на італійський острів Лампедуза. Те, що Італія видала біженцям дозволи на тимчасове перебування, викликало обурення у Європейському Союзі.

Особливо у Франції така політика Італії наразилася на різке несприйняття, оскільки в Парижі побоюються, що франкомовні північноарфиканські біженці ринуть насамперед до цієї країни. Франція навіть розмірковувала над можливістю виходу із Шенгенської угоди і повернення до прикордонного контролю. Згодом, однак, міністр у європейських справах Франції Лоран Вокьє заявив, що цього не станеться.

На завершення своєї промови Папа Римський виголосив великодні привітання на 65 мовах світу. Послухати промову понтифіка на площі Святого Петра зібралося понад 100 тисяч вірян. Сама площа за традицією була прикрашена десятками тисяч квітів, спеціально привезених з Нідерландів. Папа подякував голландським флористам за таку красу.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський закликав Європу солідарно приймати біженців з Північної Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути