четвер, 17 травня 2007 13:34

Палата представників США не заборонятиме використання сили проти Ірану

Палата представників Конгресу США на засіданні увечері в середу відмовилася заборонити використання військової сили проти Ірану без санкції Конгресу. Відповідна поправка до проекту військового бюджету США на 2008 рік про таку заборону була відхилена 288 голосами "проти" при 136 голосах "за".

Відповідна ініціатива була запропонована конгресменом-демократом Робертом Ендрюсом.

Схожа законодавча ініціатива, запропонована конгресменом Пітером Де Фазіо, раніше також була відхилена під час голосування, що відбулося. При 216 голосах "проти" і 202 голосах "за" конгресмени відхилили поправку про заборону використовувати бюджетні кошти Пентагону для планування військової операції проти Ірану.

Поправка передбачала, що "засоби, виділені в законопроекті для війни в Іраку і Афганістані, не можуть бути направлені або витрачені на планування можливої крупної операції в Ірані".

На підсумкове рішення законодавців багато в чому вплинули останні кроки іранського уряду, який, всупереч вимогам світової спільноти, відмовляється згортати свою ядерну програму. Тому члени нижньої палати Конгресу вирішили не зв"язувати руки президентові.

Позиція Ендрюса і Де Фазіо полягає в тому, що президент за Конституцією зобов"язаний добиватися згоди Конгресу, перш ніж завдавати превентивних військових ударів по Ірану. Саме Конгрес, згідно Конституції США, наділений правом оголошувати війну.

Проте це право значно обмежене тим, що глава Білого дому як верховний головнокомандуючий наділений широкими конституційними повноваженнями вести війну або відбивати раптовий напад. На ці повноваження і посилається адміністрація Джорджа Буша.

Приводом для неспокою багатьох законодавців послужили "повідомленя про те, що Білий дім планує військову акцію проти Тегерана.

Тим часом Білий дім неодноразово категорично заперечував наявність у США планів завдання удару по Ірану найближчим часом.

"Це все неправда", - заявив раніше офіційний представник президента США Тоні Фратто, коментуючи публікації про те, що Вашингтон вже підготував операцію під кодовим найменуванням "Укус" і збирається почати її в найближчу п"ятницю.

При цьому преса не вірить в можливість удару по Ірану. В підтвердження досвідчені журналісти посилаються на те, що зараз неможливо було б забезпечити підтримку такої операції ні в Конгресі США, де біля керма знаходиться демократична опозиція, ні в країні в цілому. Наскільки відомо, негативно відносяться до подібного сценарію і в Пентагоні, включаючи керівництво цього відомства, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Палата представників США не заборонятиме використання сили проти Ірану ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути