понеділок, 30 квітня 2012 17:42

"Отримати "корочку" ліквідатора на початку 90-х було почесним" - інженер ЧАЕС

"Отримати "корочку" ліквідатора на початку 90-х було почесним" - інженер ЧАЕС
Фото: chernobyl-tour.com

Сьогодні викрити псевдо-ліквідаторів аварії на ЧАЕС практично неможливо. Ці люди стали членами громадських організацій, заробили собі певний авторитет, мають репутацію безумовних ліквідаторів. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив колишній оператор Чорнобильської АЕС Олексій Бреус.

"Для того, щоб отримали звання ліквідатора, потрібно було надати довідки про відрядження з роботи. Ознакою того, що людина працювала на Чорнобильській станції, була підвищена п'ятикратна оплата праці незалежно від посади. Років 15 тому була проведена перереєстрація усіх ліквідаторів. Тоді відсіяли 30 чи 40 людей, яких вважали псевдо-ліквідаторами. Серед них були і справжні ліквідатори, які просто не змогли довести це. Причиною стало те, що архіви, особливо військові, були відправлені до Росії. Багато хто не зміг отримати довідки, бо це було дуже складно. Я знаю людину, яка чистила дах 4-го блока, а на сьогодні її пенсія близько тисячі гривень", - пояснив Бреус.

Він зауважив, що багато ліквідаторів відновили свій статус через суд, привівши свідків, які разом з ними працювали після аварії. Якби зараз знову провели перевірку, багатьом справжнім ліквідаторам було б ще важче довести, що вони дійсно ними були. Високопосадовцям же, які могли жодного разу не заїхати у зону, необхідні довідки дістати набагато легше.

"В перші роки після Чорнобиля, а також на початку 90-х років, отримати "корочку" ліквідатора вважалося дуже корисним і почесним для високопосадовців. Ліквідаторами вважалися люди, які на годинку заїхали в зону. Але зараз світ комерціалізувався, люди, що знаходяться на найвищих щаблях нашого суспільства, використовують інші шляхи збагачення і впливу", - наголосив експерт. Сам він приїхав на станцію вже через 6 годин після вибуху. Тому отримав звання ліквідатора першої категорії.

Зараз ви читаєте новину «"Отримати "корочку" ліквідатора на початку 90-х було почесним" - інженер ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути