пʼятниця, 09 квітня 2021 17:37

ОСББ - це авантюра. Їх членів можуть обкрадати - експерт

ОСББ - це авантюра. Їх членів можуть обкрадати - експерт
Успішних ОСББ лише 1%, у той час як навкруги тисячі неуспішних будинків - Олексій Кучеренко. Фото: Ольга Стенько

Не треба сподіватися, що ОСББ зможуть розв'язати всі проблеми житлового фонду.

Така форма управління неефективна в українських реаліях, розповів Gazeta.ua колишній міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

"Це авантюра чистої води. Невже реально хтось думає, що бідні незаможні люди, які сьогодні нездатні проплатити комуналку, здатні розв'язати проблему модернізації застарілого житлового фонду?" - сказав експерт.

ЖЕК так само не вирішує цих проблем. Винні в цьому, серед інших, органи місцевого самоврядування, які останні роки дозволили ЖЕКам послабити контроль за житловим фондом, додає експерт.

"У результаті держава повністю пішла з будинків. А хто прийшов? Ну, пробуйте. Зробіть капітальний ремонт і термомодернізацію силами людей, які ледь-ледь можуть зібрати на квартплату. Успішні ОСББ це ті, яким вдалося отримати з місцевого бюджету по програмі 70/30 гроші – по 2-3 мільйони гривень на оновлення будинків. Таких лише 1%. І їх показують як зразково-показові у той час, коли навколо можна знайти сотні, а то й тисячі неуспішних ОСББ", - додав ексміністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зразковій багатоповерхівці дали 3 тисячі гривень

ОСББ мають право на життя, де система повинна працювати по-іншому.

"Насамперед треба ухвалити політичне рішення: держава несе відповідальність за модернізацію житлового фонду і не скидає це на людей. Повинна бути державна програма модернізації житлового фонду – ресурсна, матеріальна, організаційна. Нинішня модель ОСББ нічого не вирішує. Форма управління підходить лише для активістів і пілотних проєктів. І вона дає можливість нечесним керівникам прокручувати оборудки з обкрадання членів ОСББ, аж до схеми "зібрати гроші й зникнути". А потім виявляється, що ОСББ ще й має колосальні борги. І притягнути до відповідальності за дії або бездіяльність такого горе-голову важко, адже він навіть не є посадовою особою", - додав Кучеренко.

Окрім того, ОСББ не готові брати на себе повну відповідальність за такий техногенно небезпечний об'єкт, як житловий будинок. Особливо, коли йдеться про внутрішньобудинкові інженерні системи, зокрема ліфти та газові мережі.

Велике інтерв'ю з Олексієм Кучеренком доступне на Gazeta.ua. У ньому експерт розповідає, звідки взялися борги за житлово-комунальні послуги та що з ними робити.

125 ОСББ подали заявки до Державного фонду енергоефективності, щоб отримати грошову допомогу на утеплення будинків. Ще 200 готуються до оформлення документа. Щоб отримати компенсацію від Фонду, у будинку потрібно провести енергоаудит.

Зараз ви читаєте новину «ОСББ - це авантюра. Їх членів можуть обкрадати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути