субота, 06 лютого 2021 13:26

Організатору штурму Майдану продовжили запобіжний захід

Організатору штурму Майдану продовжили запобіжний захід
Потерпіла Катерина Тарновська дала свідчення у суді про розгін Майдану 18 лютого 2014 року. Фото: molbuk.ua

Шевченківський районний суд Києва допитав одну з потерпілих та продовжив запобіжний захід колишньому начальнику Управління СБУ в місті Києві та Київській області Олександру Щеголєву. Його звинувачують в організації силового розгону Майдану 18-19 лютого 2014 року.

Свідчення в суді дала Катерина Тарновська, брату якої 18 лютого 2014-го силовики поцілили кулею в око, а вона отримала поранення ніг через вибух гранати, повідомляє Адвокатська дорадча група.

Тарновська розповіла, що після 20:00 18 лютого на Майдані правоохоронці стояли впритул до барикад і намагались на них вилізти та розібрати. Мітингувальники протистояли силовикам, коли ті намагались прорватись за барикади. Було багато травмованих, а з лінії зіткнення виносили закривавлених людей: рвані рани на руках та ногах, травмовані голови, деякі поранені виходили самі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ виніс рішення щодо порушень прав людини під час Майдану

Потерпіла повідомила, що певний час перебувала на 5-му поверсі Будинку профспілок і бачила внизу багато правоохоронців в шоломах та зі щитами, які рухалися в бік Майдану. Силовики йшли лінією, щоб відтіснити майданівців і одразу розбирали барикади, а розібрані речі з барикад кидали в учасників акції протесту.

"На одному даху будинку, який напроти Будинку профспілок, ми побачили двох людей. Вони дивились в якісь прилади. І ще декілька червоних променів пробивались через скло нашого вікна", - каже Тарновська.

Уточнюється, що усі будівлі по Хрещатику в бік Європейської площі контролювалися силовиками.

Також детально розповіла про момент, коли дістала поранення. На її думку, граната, яка вибухнула під ногами, прилетіла саме з боку силовиків.

Після допиту Тарновської суд продовжив запобіжний захід Щеголєву у вигляді особистого зобов'язання до 2 квітня.

Наступне засідання заплановано о 8:30 11 лютого.

У лютому 2016-го Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Олександра Щеголєва за організацію силового розгону Майдану 18-19 лютого 2014 року.

За даними ГПУ, Щеголєв, діючи у складі організованої групи, до якої входили колишні високопосадовці, з метою розгону мітингувальників з Майдану Незалежності 18 лютого прийняв рішення щодо проведення працівниками СБУ за підтримки органів внутрішніх справ антитерористичної операції, в результаті якої загинули та постраждали люди.

Щеголєву було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який неодноразово продовжували. 26 червня 2019-го суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. 25 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва змінив Щеголєву запобіжний захід на особисте зобов'язання. 20 листопада суд зобов'язав повернути йому паспорт громадянина України.

Щеголєв - єдиний з високопосадовців часів президентства Віктора Януковича, над яким триває суд за переслідування учасників Майдану.

Зараз ви читаєте новину «Організатору штурму Майдану продовжили запобіжний захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути