четвер, 19 липня 2012 13:17

Опозиція поскаржилась, що ніхто не переймається проблемами інвалідів

Опозиція поскаржилась, що ніхто не переймається проблемами інвалідів
Валерій Сушкевич сам є інвалідом. Він прикутий до інвалідного візка. Фото: uk.wikipedia.org

Дискредитація під час прийому на роботу за ознакою інвалідності — це звичайна ситуація в суспільстві.

Про це під час круглого столу Об'єднаної опозиції щодо обговорення соціальної політики сказав голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.

"Пропозиції, які я наводжу, надходять від великого загалу інвалідів та ветеранів Великої вітчизняної. Сьогодні для людей з інвалідністю недоступна освіта і це реалії нашого життя. Починається з того, що дитину інваліда не приймають у дитячий садок. Сьогодні немає підготовлених викладачів для роботи з дітьми-інвалідами. Ситуація, яка склалася у сфері освіти для інвалідів, шокуюча. Хоча б стабілізували соціальні видатки, що були при уряді Тимошенко. Є криза, тож давайте хоча б їх збережемо. Регрес повний по соціальних видатках", - наголосив він.

За словами Сушкевича, архітектурна непристосованість для інвалідів закладів освіти має глобальний характер. Також для дітей-інвалідів не вистачає підручників.

"Наведу приклад — у Львівському регіоні слабкозорі учні у початковій школі мають 40% підручників від потреби, старшокласники — 30%. Діти з вадами розумового розвитку у державному інтернаті мають лише 21% підручників. Підручники — не ліквід. 10 років не перевидавались", - сказав нардеп.

Сушкевич зазначив, що з 2010 року невидано жодного підручника шрифтом Брайля (рельєфно-крапковий шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми — ред.).

"Я звернувся до ВР, бюджетного комітету, Мінфіну щодо забезпечення інвалідів підручниками. Попросив виділити в бюджеті лише 12 млн грн. Чи велика ця цифра для дітей із ДЦП, незрячих, але коштів у бюджеті не знайшли", - поскаржився депутат.

Сушкевич також зазначив, що всі проблеми інвалідів сьогодні покладені на профільне Міністерство соціальної політики України.

"Згідно з конвенцією з прав інвалідів у роботі з ними мають брати участь міністерство архітектури, транспорту, освіти, економіки. Мінсоцзахисту покликало всі міністерства, щоб обговорити національний план дій, але ніхто не прийшов. Коли я намагався зібрати їх у комітеті ВР, прийшли лише спеціалісти відділів, а деякі взагалі не прийшли", - додав нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція поскаржилась, що ніхто не переймається проблемами інвалідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути